Folkhälsomyndigheten fick i slutet av förra året i uppdrag av regeringen att genomföra en nationell temavecka med målet att få fler att vaccinera sig mot covid-19. Vecka 11 gick den av stapeln och flera lokala SVT-redaktioner har nu summerat resultatet.

I Region Östergötland vaccinerades omkring 8 350 personer under vaccinationsveckan, varav runt 200 tog sin allra första dos.

– Jämför man med veckorna innan gav vi 4 000 till 5 000 vaccindoser, så det är en ökning. Sedan hade vi naturligtvis hoppats på ännu fler, säger regionens vaccinsamordnare Kerstin Jonsson till SVT Nyheter Östergötland.

I Region Jönköpings län, där många vårdcentraler hade extraöppet för vaccination, ökade antalet vaccinationer från 3 985 vecka 10 till 6 436 vecka 11. Mer än var tredje som vaccinerade sig under vaccinationsveckan var över 80 år och fick sin fjärde vaccindos, rapporterar SVT Nyheter Jönköping.

I Blekinge valde 3 047 personer att vaccinera sig under den nationella vaccinationsveckan, 30 procent fler än under en vanlig vecka. Vaccinsamordnaren Anna Tegel säger till SVT Nyheter Blekinge att viljan att vaccinera sig fortfarande är hög. Särskilt glädjande är att den största ökningen syntes bland tidigare helt ovaccinerade, där vaccinationerna ökade med 83 procent.

– De människor som är ovaccinerade löper större risk att bli svårt sjuka i covid-19 och därför är den stora ökningen extra positiv, säger Anna Tegel.

Samtidigt som den nationella vaccinveckan inleddes avslutades den tre veckor långa kampanjen »Hela Södertälje mot pandemin«, ett gemensamt initiativ från Region Stockholm och Södertälje kommun. Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) är dock inte nöjd och tycker att kampanjen låg fel i tid.

– Det är inte så många som har vaccinerat sig i Södertälje under den här kampanjen. De siffrorna som vi har fått till oss är ungefär 17 per buss och dag. Kampanjen hade nog gett mycket större genomslag för regionen om den hade genomförts innan restriktionerna hävdes, säger hon till SVT Nyheter Södertälje.

Regionens vaccinsamordnare, Magnus Thyberg, säger dock att intresset för att vaccinera sig avtagit i hela regionen, men att man inte har sett samma tapp i Södertälje. Därför menar han att kampanjen varit lyckad.

Fredagen innan vaccinationsveckan inleddes hade drygt 20,7 miljoner vaccinationer rapporterats in till det nationella vaccinationsregistret. En vecka senare var antalet vaccinationer uppe i 20,9 miljoner. Den 18 mars hade 5,1 miljoner svenskar över 18 år vaccinerat sig med tre doser, enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt hade 7,8 miljoner svenskar över tolv år vaccinerat sig med minst en dos.