David Bennett led av en dödlig hjärtsjukdom när han i oktober förra året fick kontakt med läkarna på University of Maryland Medical Center. Han kunde inte genomgå en konventionell hjärttransplantation, men blev erbjuden en experimentell operation, där ett genetiskt modifierat hjärta från en gris skulle opereras in. Trots att riskerna var okända valde han att gå vidare.

I ett uttalande dagen före operationen i januari sa David Bennett att valet stod mellan att dö och genomgå transplantationen: »Jag vill leva. Jag vet att det är ett skott ut i mörkret.«

Till en början såg operationen ut att ha varit framgångsrik. Det nya hjärtat fungerade väl i flera veckor utan några tecken på avstötning. Men efter flera dagars försämring avled David Bennett den 8 mars, enligt ett uttalande från universitetet.

Kirurgiprofessorn Muhammad M Mohiuddin uttrycker nu tacksamhet över den »unika och historiska roll« som David Bennett spelat i att öka kunskapen om xenotransplantation, transplantation mellan olika arter.

– Vi har fått ovärderliga insikter och lärt oss att ett genetiskt modifierat grishjärta kan fungera väl i människokroppen när immunsystemet är adekvat dämpat. Vi är fortsatt optimistiska och planerar att fortsätta vårt arbete i framtida kliniska prövningar.

Läs också: Amerikansk patient fick hjärta från en gris