På måndagseftermiddagen gick regionen upp i stabsläge till följd av störningarna, som påverkade såväl fast telefoni, som växel och IT-system. Tidigt på tisdagsmorgonen lyckades man lösa problemen, även om vissa funktioner, såsom labbremisser, fortfarande påverkas. Det är dock fortfarande oklart vad som låg bakom.

– Inget tyder på att Region Dalarna har utsatts för en cyberattack men vi kommer att fortsätta undersöka och analysera vad som orsakade felet, säger kommunikationsdirektören Henrik Pederby i ett pressmeddelande.

Störningarna gjorde bland annat att remisser fick skrivas på papper och levereras till fots. Tack vare manuella reservrutiner gick det ändå att upprätthålla sjukvården, rapporterar SVT Nyheter Dalarna.

– IT-system kan vara vanskliga så vi har manuella nödrutiner. Det blir lite långsammare och trögare men jag har inte fått någon information som tyder på att patientsäkerheten riskerades, säger Henrik Pederby till SVT.