Christer Bark, tidigare chefredaktör för Sjukhusläkaren, vid prisutdelningen. Tavlan fick han skämtsamt eftersom han ofta börjar sina mejl med “aloha!”. Foto: Jesper Cederberg

– Priset delas i år ut till en stor doldis. Han som ska få det vet absolut inte om att han ska få det. Så brukar man ju inte göra – man brukar ju förvarna folk så de kan gå och klippa sig och köpa slips, sa Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson vid prisutdelningen på föreningens fullmäktigemöte på torsdagen.

Risken var ju att namnet skulle nå medierna. Och det hade ju varit synd eftersom en representant från medierna skulle få priset.

Friska sjukhuspriset gick i år till Christer Bark. Han är journalist på Sjukhusläkarnas tidning Sjukhusläkaren, som han fram till nyligen var chefredaktör för. Han får priset för »ett outtröttligt arbete som grävande journalist i ett brett spektrum av sjukvårdsfrågor och med ett brinnande intresse för patienternas och professionens förutsättningar«, som motiveringen löd. Hans arbete har enligt juryn lett till flera riksnyheter, som ett resultat av hans »osvikliga väderkorn och okuvliga arbetsmoral«.

– Det känns underbart, säger Christer Bark precis efter prisutdelningen.

Vad betyder det här priset för dig?

– Det är jättekul, det betyder väldigt mycket för det hårda jobbet och grävande journalistiken; att man har fått tillfälle att göra det som oberoende journalist trots att man gjort det i en fackföreningstidning.

Christer Bark får stående ovationer på väg upp till scen. Foto: Jesper Cederberg

Han berättar om hur han började sitt arbete på Sjukhusläkaren, som då hette Överläkaren, med att avslöja Ronden. Det var ett IT-projekt som Läkarförbundet plöjde ner flera tiotals miljoner i, men som efter mycket ifrågasättande lades ned.

– Det blev ett väldigt rabalder. Men då ställde ansvarige utgivare Thomas Zilling upp för mig, berättar, Christer Bark.

Christer Bark har varit på Sjukhusläkaren i drygt 20 år. Han kom från dagspressen och tidningen Arbetet i Malmö, vilken gick i konkurs år 2000. Han blev tillfrågad av Thomas Zilling om han ville överta rodret för Sjukhusläkaren efter att de båda mötts på en golfbana. Christer Bark tackade först nej, men ändrade sig senare.

– Jag kunde ingenting om sjukvård, visste inte ens vad primärvård och slutenvård var. Det vet jag i dag, säger han och skrattar.