Jönköpings läns läkarförenings ordförande Bengt Hultberg.

För en vecka sedan gick Läkarförbundet och Läkaresällskapet ut med att de båda organisationerna tillsammans skänker 110 000 kronor till Läkare utan gränser med anledning av kriget i Ukraina. Då uppmanade också Läkarförbundet delföreningarna att skänka pengar.

Det gör nu Jönköpings läns läkarförening, och mycket därtill. Föreningen ger 700 000 kronor till Läkare utan gränser.

Läkarföreningens ordförande Bengt Hultberg poängterar att pengarna inte kommer från medlemmarnas avgifter. I stället är det uteslutande pengar som föreningen har fått i skadestånd från regionen efter brott mot lokala kollektivavtal. Enkelt uttryckt har regionen fått betala skadestånd för att läkarna jobbat för mycket övertid.

– Det här är så angeläget och alla måste hjälpa till att bidra. Och vi har pengar i vår lokalförening som vi aldrig kommer behöva. Varför ska de finnas hos oss när de kan göra större nytta för många andra? Det här kan ju bidra till att man hjälper tusentals personer, säger Bengt Hultberg.

Det är ändå mycket pengar. Var det självklart?

– Ja, det var självklart. Vi hade styrelsemöte i torsdags i vår lokalförening och diskuterade vilken summa vi skulle välja. Vi var från början överens om att vi skulle sätta in ett större belopp, ett sexsiffrigt belopp.

Pengarna är inte på något vis öronmärkta för kriget i Ukraina, även om mycket fokus just nu är på insatser där.

– Vi tänker på Ukraina nu, men Läkare utan gränser arbetar även parallellt på andra ställen, påminner Bengt Hultberg.

Jönköpings läns läkarförening har skänkt större summor till välgörande ändamål tidigare. Till exempel har Läkare utan gränser  fått 250 000 vid ett tillfälle, Skandinaviska läkarbanken har fått lika mycket vid ett annat, och föreningen har skänkt pengar till katastrofhjälp efter jordbävningen i Haiti och till hjälparbete i Syrien.

Om regionen bryter mot de lokala kollektivavtalen, kan Jönköpings läns läkarförening en gång om året få ganska stora klumpsummor i skadestånd. Det har gjort den här donationen möjlig. Men det finns också en småländsk historia av biståndsarbete och vilja att hjälpa till, säger Bengt Hultberg och nämner bland annat Erikshjälpen och frikyrklig biståndsverksamhet.

– Jag tror det finns en stor tradition i vårt område att på ideell basis att hjälpa och stötta personer i nöd.

 

Läs även:

SLF och SLS skänker 110 000 till medicinska insatser i Ukraina