Läkarförbundet och Läkaresällskapet »fördömer kraftfullt« Rysslands invasion av Ukraina och oroas över rapporterna om att sjukvårdsinrättningar har attackerats, skriver de i var sitt pressmeddelande.

Nu skänker Läkarförbundet och Läkaresällskapet tillsammans 110 000 kronor till Läkare utan gränser, och Läkarförbundet ber också sina delföreningar att skänka pengar. »Vi vill uppmana alla våra delföreningar och medlemmar att ge pengar till Läkare utan gränser. Läget är akut och våra bidrag kommer att göra skillnad«, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale i pressmeddelandet.

Läkare utan gränser uppger att organisationen löpande gör bedömningar av sitt arbete på plats i Ukraina samt i de omkringliggande länderna Polen, Moldavien, Ungern, Rumänien och Slovakien. Det finns även team i beredskap i Ryssland och Belarus.

I helgen kom Läkare utan gränsers första last med medicinsk materiel fram till Ukraina. Där finns bland annat kit för kirurgi, traumavård, kroniska sjukdomar och hantering av masskador. Materielen ska distribueras av ukrainska hälsoministeriet till sjukhus i Kiev och andra städer längre österut. Läkare utan gränser uppger att fler försändelser är på väg.

Tidigare har bland andra Vårdförbundet fördömt kriget och skänkt 50 000 kronor till FN:s barnfond Unicef med anledning av Ukrainakriget.

Läs även:

Svensk-ukrainska läkaren om kriget: »Det var en sådan chock …«

WHO:s första hjälpleverans till Ukraina anländer under torsdagen

Regeringen: Stoppa forskning och kontakter med ryska institutioner

Sverige bistår Ukraina med sjukvårdsmateriel