Som Läkartidningen berättat har Folkhälsomyndigheten alltså hoppats att det nya proteinbaserade vaccinet Nuvaxovid ska få dem som varit skeptiska till att ta mRNA-vaccin – eller som fått biverkningar eller inte svarat tillräckligt bra på den typen av vaccin – att kavla upp ärmen.

Nu, under den pågående nationella vaccinationsveckan, står regionerna redo att ge det nya vaccinet. Men i de fem regioner som Sveriges Radio Ekot varit i kontakt med har efterfrågan varit liten så här långt. Det gäller bland annat för Region Gävleborg.

– De personer som är ovaccinerade nu vill nog fortsätta vara ovaccinerade. Då kanske inte sorten av vaccin är så viktig, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i regionen, till Ekot.

Från Folkhälsomyndighetens sida ser man fortfarande Nuvaxovid som ett viktigt komplement till övriga vaccin, enligt Sören Andersson, enhetschef på enheten för vaccinationsprogram.