I söndags beordrade Rysslands president Vladimir Putin en höjd beredskap för de så kallade avskräckande styrkorna i landet. Det har av många tolkats som en beredskap för kärnvapenförband.

Kanske är det en anledning till att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har haft 40 gånger fler besök än vanligt på sin karta över skyddsrum i Sverige, vilket Sveriges Radio rapporterat om. Och sedan Ryssland invaderade Ukraina i torsdags har Svenska läkare mot kärnvapen haft över 120 000 besök på sin webbplats, långt mer än normalt, uppger den ideella organisationen till Läkartidningen.

Vendela Englund Burnett, ordförande i Svenska läkare mot kärnvapen. Foto: Clara Gullman Levin

Svenska läkare mot kärnvapen hoppas att avfyrade kärnvapen fortfarande är ett avlägset scenario. Men organisationen varnar och menar att hoten måste tas på allvar.

– Kärnvapen är det ultimata hotet mot mänsklighetens liv och hälsa. Vi kan inte behandla skadorna och vi kan knappast ens lindra och trösta. Alltså måste vi förebygga, säger Vendela Englund Burnett, specialistläkare i allmänmedicin och ordförande i Svenska läkare mot kärnvapen.

– Vi måste göra allt vi kan för att inte hamna i den situationen, där vi som läkare egentligen inte kan göra någonting. Inget sjukvårdssystem i världen kan hantera effekten av ett enda »litet« kärnvapen, säger hon och påminner om att World Medical Association uppmanat läkare att arbeta förebyggande mot massförstörelsevapnen.

Ett sådant, som kan kallas taktiskt kärnvapen eller slagfältskärnvapen, är förhållandevis litet i jämförelse med så kallade strategiska kärnvapen. Men det är fortfarande otroligt kraftfulla.

– Det farliga är att man tänker att taktiska kärnvapen är småbomber. Men de är fortfarande massförstörelsevapen, säger Vendela Englund Burnett.

För ett par veckor sedan släppte Svenska läkare mot kärnvapen en kartläggning av effekterna av en kärnvapenattack. Som exempel används en detonation över Stockholm.

– Vi ser absolut inget hot mot Stockholm, men man kan exemplifiera med Stockholm, säger Vendela Englund Burnett.

Ett kärnvapen med 100 kiloton sprängkraft, en vanlig storlek om man ser till arsenalen bland kärnvapenländerna, beräknas att döda omkring 90 000 människor och skada 250 000 om det detonerade över centrala stan. Det skulle också innebära att tre av sju akutsjukhus helt eller delvis förstördes.

– Räknar vi snällt skulle vi ha ungefär 50–100 patienter per vårdplats. Varje läkare skulle 25–30 patienter samtidigt, och det är patienter med kombinationer av trauma, krosskador, brännskador, strålningsskador och många som är förblindade, säger Vendela Englund Burnett.

Även om flera länder har dessa massförstörelsevapen, påpekar hon att exempelvis kärnvapentester genom internationella överenskommelser har blivit väldigt ovanliga. Och hon menar att det är läkares ansvar att verka för att kärnvapen avskaffas.

– Vi har som läkare ändå respekt. Det är inte politik, det är vårt jobb att skydda liv och hälsa. Och det finns inget annat sätt än att se till att det inte händer.

Vendela Englund Burnett påminner om att rysk vårdpersonal tillsammans med andra yrkeskårer har gått samman i en protest mot kriget. Och hon har en uppmaning till svenska läkare som har ryska kontakter.

– Har man vänner och kollegiala kontakter med ryska läkare – kontakta dem. Senast i morse hade jag kontakt med en rysk läkare som skrivit på brevet till Putin. Så gjut mod i dem, förse dem med information, så att de inte känner sig ensamma och isolerade.

Svenska läkare mot kärnvapens webbplats finns rapporten »Förebygga är enda medicinen«.

 

Läs även:

Läkarförbundets uppmaning: Lyssna på rysk vårdpersonal