Så här långt har WHO gått igenom och bekräftat sju rapporter om attacker mot sjukvård i Ukraina sedan Ryssland invaderade landet. Totalt har sex dödsfall och elva skadade bekräftats. Den allvarligaste attacken i fråga om antal offer, skedde under invasionens första dag, den 24 februari. Då krävdes fyra människors liv och tio personer skadades.

»Attacker mot sjukvårdsinrättningar eller personal bryter mot sjukvårdens neutralitet och är övergrepp mot internationella mänskliga rättigheter«, skriver WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på Twitter.

I nuläget undersöker WHO också uppgifter i ett par andra rapporter om attacker under krigets inledande dag.

I torsdags kom WHO:s första leverans av materiel till Ukraina. FN-organet har använt motsvarande 50 miljoner kronor ur en krisfond till hjälpinsatserna. WHO räknar med att det behövs närmare 440 miljoner kronor till stöd inom Ukraina och drygt 120 miljoner till kringliggande länder de kommande tre månaderna.

 

Läs även:

SLF och SLS skänker 110 000 till medicinska insatser i Ukraina

Svensk-ukrainska läkaren om kriget: »Det var en sådan chock …«

WHO:s första hjälpleverans till Ukraina anländer under torsdagen