Bombskadad barnsjukhusbyggnad den 9 mars, sydöstra Mariupol, Ukraina. Foto: TT / AFP Photo/National Police of Ukraine/handout

Flyganfallet mot barnsjukhuset i Mariupol under onsdagseftermiddagen ska ha skadat födande kvinnor och begravt barn i spillrorna, rapporterar nyhetsbyrån AP. Enligt ukrainska myndighetsuppgifter ska minst 17 personer ha skadats i attacken. Senare föll bomber även över två sjukhus i Zjytomyr, väster om Kiev. Enligt stadens borgmästare ska dock ingen ha skadats där. Världshälsoorganisationen WHO uppger att man kunnat bekräfta totalt 18 attacker mot sjukvårdsinrättningar sedan den ryska invasionen inleddes för två veckor sedan.

Det strömmar in fördömanden efter uppgifterna om sjukhusattackerna. Både FN och WHO vädjar om att attackerna mot sjukvårdsmål ska upphöra omedelbart, rapporterar Ekot. Men Peter Lidén, överstelöjtnant och lärare i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, säger i en intervju med SVT:s Morgonstudion att han tror att det är ett »väldigt medvetet och väldigt strategiskt« drag att slå mot vårdinrättningar. Han menar att ett sådant agerande är själva definitionen av terror:

– Genom att agera på ett visst sätt vill man åstadkomma skräck och förtvivlan hos en tredje part – i det här fallet omvärlden. Om Ryssland kan framställa sig som en jordbävning, något man måste förhålla sig till men som är obevekligt, så tvingar man kanske omvärlden till att i stället försöka beveka Zelenskyj och motståndet i Ukraina, säger han.

Peter Lidén förutspår fler attacker mot mål som sjukhus framöver.

– Det tror jag definitivt. Tidigare har det möjligen varit urskiljningslöst och hänsynslöst. Nu tror jag att det blir mer riktat.

Läs också: Krigskirurgen: »Vi kan nog räkna med tusentals skadade i Ukraina«