I ett gemensamt uttalande från FN:s barnfond Unicef, FN:s befolkningsfond UNFPA och Världshälsoorganisationen WHO på söndagen skriver organisationerna att attackerna mot vårdinrättningarna den senaste tiden är exempel på »samvetslös grymhet« eftersom de riktats mot de allra känsligaste – barn, gravida, sjuka och vårdpersonal som riskerar sina egna liv genom att hjälpa andra.

Enligt WHO:s övervakningssystem har totalt 31 attacker mot sjukvården i Ukraina skett hittills. Vid 24 av attackerna har byggnader skadats eller förstörts. Minst 12 personer har dödats och 34 skadats vid dessa händelser. Fem ambulanser har också skadats eller förstörts. WHO fortsätter samtidigt granska ytterligare rapporter om angrepp.

I uttalandet varnar organisationerna för att vården helt kan braka samman.

»Hälso- och sjukvården i Ukraina är utsatt för betydande påfrestningar, och en kollaps vore en katastrof. Alla ansträngningar för att så inte ska ske måste göras.«

Även en av Läkare utan gränsers medarbetare i hårt drabbade Mariupol beskriver en allt mer desperat situation i en ljudupptagning från lördagen.

– Det har inte funnits något dricksvatten eller mediciner på över än en vecka, kanske har det till och med gått tio dagar utan dricksvatten och medicin, säger han.

Medarbetaren berättar också hur människor dött på grund av bristen på mediciner.

– Det är många sådana fall inne i Mariupol. Många dödade och skadade människor ligger kvar på gatorna, grannar gräver hål i marken för att begrava kropparna.

Läs också: Johan von Schreeb om risken med egna insatser: »Kan förvärra läget«