FN:s flyktingorgan UNHCR meddelade på onsdagen att omkring 870 000 flyktingar beräknas ha flytt Ukraina till omkringliggande länder. Därtill uppskattas antalet flyktingar inom landet till omkring en miljon.

I en vädjan till världssamfundet efterfrågar FN totalt 1,7 miljarder amerikanska dollar, motsvarande ungefär 16,5 miljarder kronor. Pengarna behövs till humanitär hjälp både i Ukraina och omkringliggande länder.

Under en presskonferens på onsdagseftermiddagen meddelade WHO att organisationens första hjälpsändning skulle gå till Ukraina under torsdagen. Den innehåller totalt 36 ton materiel, dels för traumavård och akut kirurgi till 1 000 patienter, dels annan materiel för 150 000 patienter.

Före krigsutbrottet för en vecka sedan hade WHO även skickat materiel till 23 sjukhus. Men det är en utmaning att göra leveranserna tillgängliga för sjukvården.

– Det finns ett akut behov av att etablera en korridor för att säkerställa att personal och materiel har en säker och kontinuerligt framkomlig väg för att nå människor i nöd, sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på presskonferensen.

WHO har använt motsvarande 50 miljoner kronor ur en krisfond till hjälpinsatserna. Organet räknar med att det de kommande tre månaderna behövs närmare 440 miljoner kronor till stöd inom Ukraina och drygt 120 miljoner till kringliggande länder.

I helgen varnade WHO för att tillgången på syrgas är farligt låg i Ukraina. På vissa sjukhus är det redan slut och lastbilar har svårt att komma fram.

– Åtminstone tre stora syrgasanläggningar i Ukraina har nu stängt, och vi letar vägar för att få syrgas från grannländer säkert levererat till där det behövs, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Läs mer om kriget i Ukraina:

Regeringen: Stoppa forskning och kontakter med ryska institutioner

Sverige bistår Ukraina med sjukvårdsmateriel

Barnläkare vänder sig till statsministern

»Vårt medicinska ansvar är att förebygga så det aldrig kan hända«