Shadi Ghorbani ska leda Sveriges yngre läkares förening det kommande året. Foto: Jenny Jellerbo

Som Läkartidningen har berättat tidigare har Sylfs ordförande Madeleine Liljegren beslutat att avgå ett år i förtid. Anledningen är att hon vill ha mer tid för sin familj och fokusera på att slutföra sin ST i psykiatri.

På lördagen valdes Shadi Ghorbani till ny ordförande. Det handlar om ett ettårigt fyllnadsval, vilket innebär att det blir ett nytt ordförandeval nästa år.

Shadi Ghorbani är ST-läkare i allmänmedicin i Hässleholm. Hon har varit fackligt engagerad sedan 2014 när hon valdes in i Sylf Östra Skåne. Hon är också ledamot i Östra Skånes läkarförening och Sylf nationellt.

– Det känns lite skrämmande men framför allt fantastiskt roligt att ha fått det förtroende. Det är jättekul. Jag blev invald i styrelsen i oktober i fjol och kände direkt att jag hamnat rätt; att kunna vara med att påverka på nationell nivå känns jättebra, sa Shadi Ghorbani till Läkartidningen när valberedningen föreslog henne som ny ordförande ett par veckor sedan.

Shadi Ghorbani var alltså valberedningens förslag. Men hon hade konkurrens. Inför fullmäktige nominerades också Maria Ehlin Kolk, ST-läkare inom anestesi och intensivvård i Falun. Under AT satt hon i Sylfs styrelse med ansvar för utbildningsfrågor. Hon var också vice ordförande under Madeleine Liljegrens första år som ordförande.

Men efter en omröstning på lördagens fullmäktige står det alltså klart att det blir Shadi Ghorbani som tar över ordförandeposten fram till nästa år.

Sylfs nya styrelse

Shadi Ghorbani, ordförande
Robert Holmqvist, förste vice ordförande
Camilla Ringström Lindh, andra vice ordförande
Julia Borg, ledamot och chefredaktör Moderna läkare
Björn Gunnarsson, ledamot
Julius Breimer, ledamot
Linus Perlerot, ledamot