Konsortiet, som leds av det amerikanska investmentbolaget KKR & Co, la på onsdagen ett bud på nära 15 miljarder dollar, ungefär 140 miljarder kronor. Budet är stort. Om affären blir verklighet, blir det den största i Australien så här långt i år, uppger Reuters. Enligt nyhetsbyråns källor ingår även en australiensisk pensionsfond och en statlig fond från Abu Dhabi.

Ramsay har i ett yttrande sagt att de kommer ge konsortiet en företagsbesiktning och att samtalen befinner sig på ett preliminärt stadium. Men den största aktieägaren till Ramsay Health Care, Paul Ramsay Foundation, har uttryckt sig positivt till övertagandet.

Ramsay Health Care har verksamhet i tio länder. Sedan 2018 Ramsay äger bland annat det svenska sjukvårdsföretaget Capio, som i sin tur driver sjukhus, specialistkliniker och vårdcentraler i Sverige, Norge och Danmark.

Uppdatering september 2022: Samtalen strandar efter att konsortiet sänkt sitt bud på grund av ett försämrat resultat i Ramsay Health Care. Det gjorde att Capios ägare ansåg det för lågt, uppger Reuters, vilket i sin tur gjorde att konsortiet drog sig ur affären.