Turerna kring tidigare statsepidemiologen Anders Tegnells nya jobb fortsätter. I början av mars gick Folkhälsomyndigheten ut med att han skulle lämna sin tjänst för att bli senior expert på Världshälsoorganisationen WHO. Där skulle han samordna den globala tillgången till covid-19-vaccin. Senare avslöjade dock Svenska Dagbladet att det inte alls var klart med någon ny tjänst och Folkhälsomyndigheten tvingades backa.

– De skickade ut mejl där det stod »Välkommen till WHO« och sådant. Vi trodde ju att det var klart, men enligt WHO var det bara en process, säger presschefen Christer Janson till Läkartidningen.

Under onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten på sin sajt att en överenskommelse med WHO inte har kunnat nås och att Anders Tegnell i stället kommer att arbeta med internationella åtaganden på Folkhälsomyndigheten. Men exakt vad han ska göra känner presstjänsten inte till. Christer Janson tror dock att Anders Tegnell kommer vara spindeln i nätet för samarbetet med andra länders motsvarande myndigheter.

– Men det är väl där vi får återkomma lite grann, säger han.

Christer Janson vet inte heller vad det var som gjorde att Världshälsoorganisationen inte ville gå vidare med Anders Tegnell.

– Det bästa är nog om du kollar med WHO.

Hur känner Anders Tegnell själv kring att det inte blev något WHO-jobb?

– Jag ska inte svara för någon annan, men vi tycker alla att det är beklagligt.

Anders Tegnell tillträder sin nya tjänst som utredare på heltid omedelbart.

Finns det några planer på att han ska gå tillbaka till sin tidigare tjänst som statsepidemiolog så småningom?

– Vad jag har hört ska han inte vara statsepidemiolog utan han ser fram emot att jobba med de här frågorna.

Läs också:

Anders Tegnell slutar – får nytt uppdrag för WHO

Förvirring på WHO kring Tegnells nya jobb – inget kontrakt påskrivet