För att inga barn skulle bli utan läkemedel på grund av föräldrarnas ekonomi gjordes läkemedel på recept kostnadsfria för barn 2016. Sedan läkemedlen blev gratis har förskrivningen av mjukgörande hudkrämer för barn fördubblats, enligt siffror från Region Stockholm som DN tagit del av. Även i resten av landet har användningen av mjukgörare ökat de senaste fem åren, enligt Socialstyrelsens läkemedelsstatistik som Läkartidningen tidigare rapporterat om. Uthämtandet av mjukgörande salvor till barn i hela riket har ökat med 27 procent de senaste fem åren, samtidigt som kortisonsalvor till samma patientgrupp ökat med 8 procent.

Lena Hagströmer, hudläkare och ordförande för Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för hud- och könssjukdomar, säger till Dagens Nyheter att antalet eksem-, psoriasis- eller iktyosdiagnoser inte ökat under samma period, vilket tyder på en stor överförskrivning. Hon träffar också föräldrar som berättar hur flera familjemedlemmar utnyttjar de krämer som barnet fått utskrivet.

Bara i Region Stockholm skrivs hudkrämer på recept ut för 100 miljoner kronor om året – pengar som hade kunnat användas på ett annat sätt, enligt Lena Hagströmer. För att minska förskrivningen ändrar läkemedelskommittén nu sina rekommendationer.

– Patienter som inte har stora besvär utan enbart torr hud rekommenderas att köpa sina mjukgörande krämer själva. 100 miljoner kronor är mycket pengar. En del av dessa skulle kunna fördelas till andra patientgrupper och läkemedel, säger Lena Hagströmer.

Patienter med eksem, psoriasis eller iktyos ska dock även i fortsättningen få subventionerade krämer.