Det har stormat ordentligt i Region Västernorrland på sistone. Problemen inom vården är omfattande och enligt en färsk riskanalys från regionens chefläkare kan akut och nödvändig vård inte garanteras i sommar. Personalbrist, stängda vårdplatser, överbeläggningar och utlokaliseringar väntas förvärras när de anställda går på semester, enligt P4 Västernorrland.

I slutet av mars kom dessutom det överraskande beskedet att regionrådet Lena Asplund (M) hoppar av alla sina politiska uppdrag i regionen i protest mot det egna partiets förslag att lägga ned sjukhuset i Sollefteå. Sedan dess har den tunga posten som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden stått tom.

Nu väljer även hälso- och sjukvårdsdirektören Kurt Pettersson att säga upp sig.

–  Jag har gjort bedömningen att förutsättningarna för att klara uppdraget har förändrats för min del under senare tid. Uppdraget kräver inte minst ett stabilt och förutsägbart stöd inom hälso- och sjukvårdsnämnden. Jag har mot den här bakgrunden vägt för och emot, och kommit fram till att det bästa är att en ny ledning tar över, säger Kurt Pettersson i ett pressmeddelande.

Regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) säger att han respekterar Kurt Petterssons besked och att han redan gett regiondirektören i uppdrag att starta en rekryteringsprocess.

– Hälso- och sjukvården i Region Västernorrland befinner sig i ett svårt läge och vi behöver därför omgående komma vidare med ett nytt ledarskap, säger han.

Kurt Pettersson har haft tjänsten som hälso- och sjukvårdsdirektör sedan november 2020. Den 15 april gör han sin sista arbetsdag och kommer därefter vara arbetsbefriad med full lön i sex månader. Det innebär en fallskärm på totalt 720 000 kronor, enligt SVT.

Läs också: Möte över politiska gränser om sjukvårdskrisen i Västernorrland