Det blev som väntat en lång och livlig debatt om hur bemanningskrisen inom sjukvården i Västernorrland ska lösas under tisdagens regionfullmäktige.

Frågan har, som Läkartidningen berättat tidigare, splittrat den nuvarande politiska majoriteten i Västernorrland: Moderaterna, Socialdemokraterna och Liberalerna.

Två förslag låg på bordet. Socialdemokraterna har föreslagit en satsning på 50 miljoner kronor årligen som främst ska gå till höjda löner för sjuksköterskor och undersköterskor, ett förslag som stöttats av Liberalerna och Centerpartiet.

Motförslaget från Moderaterna, med stöd av Sjukvårdspartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, var en betydligt större satsning på 250 miljoner kronor per år som bland annat ska gå till löneökningar, en »trivselpeng« åt personalen, ett »återrekryteringsteam« och en intern bemanningsenhet.

S-förlaget vann med 40 röster mot 36, trots att Vänsterpartiet valde att stötta M-förslaget.

Men resultatet ledde även till att den sargade politiska majoriteten löstes upp. Direkt efter att beslutet hade klubbats sent på torsdagskvällen meddelade partiets gruppledare Anna Strandh Proos att Moderaterna lämnar majoriteten i regionen.

– Vi kan inte sitta kvar och administrera de här 50 miljonerna i år för vi tror genuint inte på idén. Då är det ärligare att gå, sa hon till Sveriges Radio Västernorrland.

Vad som sker med styret i regionen nu är oklart. I dag kommer regionfullmäktiges presidium att kontakta en jurist för att reda ut frågan vem som styr de fyra månader som återstår fram till valet.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det kan bli ombildad nämnd, det kan bli minoritetsstyre med hoppande majoritet – men innan jag spekulerar ska en jurist kontaktas tidigt onsdag morgon, sa fullmäktiges ordförande Jan-Olov Häggström (S) till lokalradion.

Frågorna är många. Vilka styr fram till valet? Och vad sker med ordförandeposten i hälso- och sjukvårdsnämnden som Moderaterna har haft?

För att reda ut den politiska röran kommer ett extra fullmäktigemöte hållas 12 maj.

Dessutom tampas Moderaterna i Västernorrland med interna stridigheter. Hälso- och sjukvårdsnämnden står just nu utan ordförande eftersom regionrådet Lena Asplund (M), som haft posten, nyligen lämnade alla sina politiska uppdrag på grund av att hennes parti vill lägga ned Sollefteå sjukhus. För några dagar sedan meddelade regionrådet Per Wahlberg (M) att han lämnar partiet efter 25 år och blir politisk vilde fram till valet i protest mot partiets politik. Han röstade på Socialdemokraternas förslag under tisdagens möte.