Det blev en ovanlig start på Sveriges yngre läkares förenings (Sylf) fullmäktigemöte.

När kriget bröt ut i Ukraina tog Sylfs avgående ordförande Madeleine Liljegren kontakt med sin närmaste motsvarighet i Ukraina, Anna Berdar, för att visa sitt stöd. Hon är ordförande i Ukrainian medical students association (UMSA).

De svenska underläkarnas möte inleddes med en särskild hälsning från Ukraina, som rörde många Sylf-ledamöter till tårar. I filmen, som innehöll fruktansvärda bilder på döda, torterade och skadade människor, beskrev den 21-åriga ukrainska studentordföranden den mardrömslika vardagen i Ukraina efter Rysslands invasion.

Anna Berdar, ordförande i Ukrainian medical students association, talade på Sylfs fullmäktige. Foto: Marie Ström

– Jag har ombetts att beskriva den nuvarande situationen för unga läkare och läkarstudenter. Det finns ärligt talat inga ord på något språk som kan beskriva det. Jag hoppas ingen av er någonsin behöver uppleva det som ukrainarna upplever nu, sa Anna Berdar.

Hon berättade att många förlorat sina närstående eller inte kan få kontakt med familjemedlemmar och närstående, att människor smugglats in i Ryssland och att det råder brist på nödvändiga mediciner och förnödenheter.

– Barn dör av uttorkning. Utan tillgång till läkemedel och behandling dör patienter av covid-19, lunginflammationer, sepsis och andra sjukdomar som annars är möjliga att bota. Läkare opererar och förlöser barn i källare. De arbetar mot tiden för att rädda så många som möjligt.

Anna Berdar vittnade om att sjukvårdspersonal dödats eller skadats när de försökt hjälpa skadade soldater och fördömde starkt bombningarna mot sjukhus och förlossningskliniker i Ukraina. Hon sa även att medicinska universitet har förstörts i kriget och att läkarstudenter inte kan fortsätta sina studier och står inför en osäker framtid.

I sitt inledningstal uppmärksammade Madeleine Liljegren även ryska läkares situation.

– I Ryssland straffas du hårt, du får inte ens ta ordet »krig« i din mun. Därför vill jag också skänka en tanke till de över 6 500 vårdanställda i Ryssland, däribland många läkare, som skrivit under ett öppet protestbrev till Putin där de tar ställning mot invasionen. Det är modigt.

Sylfs fullmäktigemöte pågår fredag-lördag 8 och 9 april.

Som Läkartidningen tidigare har berättat kommer den nuvarande ordföranden Madeleine Liljegren att avgå ett år i förtid. Anledningen är att hon vill ha mer tid för sin familj och fokusera på att slutföra sin ST i psykiatri.

Den nya ordförande kommer att väljas på ett ettårigt fyllnadsval. Det blir en kamp om posten mellan två kandidater.

Valberedningen har föreslagit Shadi Ghorbani, som är utbildad i Polen och just nu är ST-läkare i allmänmedicin i Hässleholm. Hon har varit fackligt engagerad sedan 2014 när hon valdes in i Sylf Östra Skåne. Hon är också ledamot i Östra Skånes läkarförening och Sylf nationellt.

– Det känns lite skrämmande men framför allt fantastiskt roligt att ha fått det förtroende. Det är jättekul. Jag blev invald i styrelsen i oktober i fjol och kände direkt att jag hamnat rätt; att kunna vara med att påverka på nationell nivå känns jättebra, sa Shadi Ghorbani till Läkartidningen när valberedningens beslut blev officiellt.

Men hon får konkurrens. Även Maria Ehlin Kolk kandiderar. Hon är ST-läkare inom anestesi och intensivvård i Falun och har tidigare gjort en pedagogisk AT i Uppsala.

Under AT satt hon i Sylfs styrelse med ansvar för utbildningsfrågor, då Emma Spak var ordförande. Och hon var vice ordförande under Madeleine Liljegrens första ordförandeår. Det uppdraget avbröt hon dock efter knappt ett år för att bli politiskt sakkunnig på utbildningsdepartementet 2019.

– Jag har engagerat mig många år i Sylf och i Läkarförbundet. Och att få leda Sylf – om man skulle få medlemmarnas förtroende – är bland de finaste uppdragen man kan få, sa hon till Läkartidningen när det blev klart att hon nominerats till ordförandeposten av flera lokal Sylf-avdelningar.

Ordförandevalet avgörs under lördagen.

 

Läs också: 

Madeleine Liljegren avgår som Sylf-ordförande 

Hon föreslås bli ny Sylf-ordförande

Hon utmanar om ordförandeposten i Sylf