I måndags kväll meddelade hälso- och sjukvårdsdirektör Kurt Pettersson att han skulle lämna sin chefstjänst redan denna vecka, som Läkartidningen tidigare rapporterat. Det blev det andra tunga avhoppet på kort tid, efter att regionrådet Lena Asplund (M) lämnat ordförandeposten i hälso- och sjukvårdsnämnden i protest mot förslaget om att lägga ner sjukhuset i Sollefteå. Turbulensen i regionen bidrog till Kurt Petterssons beslut, medgav han.

–  Jag har gjort bedömningen att förutsättningarna för att klara uppdraget har förändrats för min del under senare tid. Uppdraget kräver inte minst ett stabilt och förutsägbart stöd inom hälso- och sjukvårdsnämnden, sa han i ett pressmeddelande i tisdags.

Nu kliver regiondirektören Åsa Bellander in i hans ställe som tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

– Det här är en lösning under de närmaste månaderna för att säkerställa att vi inte tappar tempo i arbetet kring de akuta frågor som hälso- och sjukvården nu hanterar kring bland annat bemanning, arbetsmiljö och sommarens vård, säger hon i ett pressmeddelande.

Bedömningen är att det kan dröja till efter årsskiftet innan en ordinarie direktör är på plats.

Läs också:

Nytt tungt avhopp i Västernorrland – sjukvårdsdirektör lämnar sin tjänst

Möte över politiska gränser om sjukvårdskrisen i Västernorrland