Ledningen för Skånes digitala vårdsystem (SDV) har skrivit ett kravbrev till det amerikanskägda bolaget Cerner där de begär åtgärder på brister i systemet och en tidsplan för införandet av systemet. Det rapporter SVT Nyheter Skåne.

Avtalet mellan regionen och Cerner skrevs för fyra år sedan och gäller ett omfattande vårdinformationssystem, inte bara ett nytt journalsystem. Cerners namn på lösningen är Millennium, men kallas lokalt i Skåne för SDV. Också Västra Götaland har tecknat avtal med Cerner om systemet.

Men införandet har kantats med problem och försenats flera gånger. Nu har Region Skåne tröttnat.

»Vi har varit tydliga i samtalen med Cerner. När de nu säger att de inte kan leverera enligt avtal måste vi agera. Bollen ligger hos Cerner. Vi har gett dem till den 30 april att återkomma med ett svar«, skriver Ingela Lidén, IT-direktör och avtalsansvarig för SDV, i en intern information som SVT tagit del av.

Hon beskriver inte vad regionen planerar att göra framöver. Men hon skriver att man måste bekräfta vad det innebär för Skåne att Cerner inte uppfyller sin del av avtalet till fullo, innan regionen »vidtar mer kraftfulla åtgärder«.

Cerners affärs- och marknadschef Matthew Pickett säger att företaget fått brevet från Region Skåne men skriver i ett mejl till SVT att de inte kan kommentera det offentligt.

Tidigare i år skrev Västra Götalandsregionen ett kravbrev till Cerner där de påtalade brister och krävde att företaget betalade tillbaka minst en halv miljard kronor.

Läs även:

Nytt journalsystem drar ut på tiden – VGR vill ha pengar tillbaka

Ivo ger grönt ljus för Skånes digitala vårdinformationssystem

Skåne avråds använda Millennium-tjänster i Indien och USA

Finlands upphandling av Cerners journalsystem faller