Moderaterna har styrt i Region Västernorrland tillsammans med Socialdemokraterna och Liberalerna under den pågående mandatperioden. Men nu verkar den politiska majoriteten vara på väg att spricka. Moderaterna har den senaste tiden gått emot S och L i flera stora frågor.

Den första kilen var framtiden för Sollefteå sjukhus. Moderaterna går till val med att man vill lägga ner sjukhuset helt.

Under det pågående regionfullmäktigemötet – det näst sista före valet – står en annan fråga i fokus. Det handlar om hur bemanningsproblemen, som ligger till grund för den akuta vårdkris som regionen befinner sig i, ska lösas. Två lönesatsningar står mot varandra och Moderaterna har valt att lägga fram ett motförslag i stället för att stötta sina gamla bundsförvanter i majoriteten.

Socialdemokraternas förslag, som stöds av Liberalerna och Centerpartiet, är en lönesatsning på ytterligare 50 miljoner kronor för regionens sjuksköterskor, undersköterskor och skötare, som ett komplement till de 30 miljoner som regionfullmäktige redan har beslutat om och som lett till kritik och uppsägningar eftersom vissa sjuksköterskegrupper och andra yrkeskategorier har exkluderats.

Moderaterna vill lägga ytterligare 200 miljoner kronor. Totalt 250 miljoner per år ska satsas på att lösa den svåra bemanningskrisen enligt partiet som har stöd av Sjukvårdspartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Pengarna ska gå till kraftiga löneökningar. Ett »återrekryteringsteam« ska även startas som syftar till att försöka få tillbaka dem som slutat och en intern bemanningsenhet. Partierna vill också införa en »trivselpeng« åt personalen.

– Det är ett gemensamt förslag från oss för att försöka stoppa vårdkrisen och personalbristen. Vi måste satsa på de som utför själva kärnverksamheten, säger Anna Strandh Proos (M) till Tidningen Ångermanland.

Till en början ska satsningen finansieras med förra årets överskott. Pengarna ska även tas genom besparing inom regionens administration, där man hoppas skära bort 200 tjänster.

Inom Moderaterna i Västernorrland pågår dessutom interna strider och den senaste tiden har tunga M-politiker protesterat mot partiets politik.

Som Läkartidningen tidigare berättat står hälso- och sjukvårdsnämnden utan ordförande eftersom regionrådet Lena Asplund (M), som haft posten, nyligen lämnade sina politiska uppdrag på grund av att hennes parti vill lägga ned Sollefteå sjukhus.

För några dagar sedan valde partikollegan Per Wahlberg, som varit regionråd sedan 2018, att lämna partiet efter 25 år. Han blir politisk vilde resten av mandatperioden.

Han säger till SVT Nyheter Västernorrland att Moderaternas, Sjukvårdspartiets, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas »räddningspaket för vården« blev droppen.

– Det måste vara förankrade förslag. Såvitt jag kan bedöma ser jag inte att det finns finansiering för det som ligger på bordet i dag, säger han.

Han tänker i stället rösta med S, L och C. Vänsterpartiet har däremot tidigare sagt att de tänker lägga sina röster på motförslaget från M, SJVP, SD och KD.

Enligt SVT Nyheter Västernorrland ser det därmed ut som att förslaget från S, L och C kommer att vinna med några få rösters marginal.

Regionfullmäktigemötet pågår den 26–27 april.