Anders Lindblom, tidigare smittskyddsläkare i Dalarna, presenterades i början av mars som ny statsepidemiolog efter Anders Tegnell. Men redan till sommaren löper hans förordnande ut, uppger myndighetens presstjänst för Dagens Medicin.

Bakgrunden till det korta kontraktet känner inte myndighetens pressekreterare till när Läkartidningen når dem, inte heller ifall rekryteringen av en ny statsepidemiolog pågår.

Presschefen Christer Janson säger dock till TT att det hela tiden varit klart att Anders Lindblom bara skulle ha tjänsten fram till den 30 juni.

– Det var redan från början bestämt så. Anders Lindblom fortsätter till minst den 30 juni, efter det är det oklart än så länge. Men det är ett tag kvar, säger han.

Enligt Christer Janson pågår ingen rekrytering av ny statsepidemiolog i nuläget. Han tror att det var praktiska skäl som låg bakom att myndigheten valde ett tidsbegränsat kontrakt.

– Jag tror att det kom så plötsligt att man försökte hitta en lösning så fort och enkelt som möjligt och då blev det så här.

Samtidigt som det aviserades att Anders Tegnell skulle sluta som statsepidemiolog gick myndigheten ut med att han skulle börja en ny tjänst på WHO:s högkvarter i Genève. Svenska Dagbladet avslöjade dock att det nya jobbet inte var klart och att inget kontrakt var påskrivet. Christer Janson medgav därefter i en intervju med Expressen att det rört sig om ett missförstånd och att förhandlingarna om den nya posten ännu inte var färdiga.

Läs också:

Anders Tegnell slutar – får nytt uppdrag för WHO

Förvirring på WHO kring Tegnells nya jobb – inget kontrakt påskrivet