Kriget i Ukraina pågår alltjämt och enligt WHO har 72 attacker mot hälso- och sjukvårdsinrättningar i Ukraina utförts sedan kriget startade.

Men situationen för sjukvården i landet varierar.

– Vi har en väldig tur som är den enda regionen som inte blivit utsatt för någon beskjutning eller bombning hittills. Vi är egentligen längst bort. Vi har tagit emot patienter i öppenvården från hela landet som har flytt stridsområdena. Inklusive Kiev, Sumy, Charkiv, Chernihiv, säger Sergeii Vasiuk, ortopedkirurg vid sjukhuset Angelholm i Chernivtsi.

Staden ligger i den sydvästra delen av landet, nära både den moldaviska och rumänska gränsen.

Sjukhuset tar emot och vårdar civila som skadats av kriget. Dessutom utförs elektiva operationer på patienter som flytt sina hem men som inte har några skador relaterade till kriget. 

Sergeii Vasiuk, ortopedkirurg vid sjukhuset Angelholm i Chernivtsi. Foto: privat

– Vi har gjort operationer av skador som uppstått på grund av kriget. Men det var civila som sprang ner till skydd under beskjutning. Någon hade ramlat i trappan och skadade ryggen. Så vitt jag kommer ihåg så var det tre stycken som hade faktiska skottskador eller explosionsskador, säger Sergeii Vasiuk.

Även på Clinical hospital 12 i centrala Kiev är det fortfarande förhållandevis lugnt.

– Vi har en del krigsskadade patienter här, men inte särskilt många. Vi är redo att ta hand om fler patienter. Det är värre i andra delar av staden, säger kirurgen Alexandr Kosiakov när Läkartidningen når honom.

Sjukhuset är nu i stort behov av utrustning såsom sterila handskar, kanyler, bandage och röntgenapparater, men har tidigare kunnat skicka utrustning till värre drabbade landsdelar.

– Men nu har vi ingen kontakt med sjukhusen i Mariupol längre. Där kommer behoven vara stora när det här är över, säger han.

Både Sergeii Vasiuk och Alexandr Kosiakov har breda kontaktnät som sträcker sig in i Sverige. Båda är bekanta med Bengt Sturesson, ortoped vid Aleris Ängelholms sjukhus – och det är ingen slump att sjukhuset i sydvästra Ukraina heter just Angelholm. Sedan 1990-talet har nämligen Bengt Sturesson tillsammans med några andra personer från Sverige, stöttat läkare i området. Det hela började med ett biståndsarbete med kunskapsöverföring till läkare vid universitetet i staden.

– När det tog slut så började jag att stötta ortopedkollegor och de driftiga startade en egen verksamhet och började göra proteser som de första i det området. Plötsligt sa de: »Nu ska vi bygga ett sjukhus«, vilket de gjorde och de kallade det för Angelholm. Jag undrade varför och de sa att det är därifrån de fått sin utbildning och kunskap, säger Bengt Sturesson.

Sjukhuset invigdes 2015 och har 120 vårdplatser och fem operationssalar.

– Det är ett mycket komplett ortopedsjukhus. De har angiografi och patienter som har hjärtproblem blir stentade. De utför gastroskopier. Men huvuddelen är proteskirurgi, höfter, knäproteser, ryggar, axlar och sådant. Det är väldigt stor produktion.

Och hittills har den ordinarie vården inte blivit så värst drabbad, även om operationkapaciteten just nu är reducerad.

– Tack vare våra kollegor i Sverige så har vi bra utrustning och vi har ingen brist på något. Vi har operationer fem dagar i veckan och vi har inte haft uppehåll en enda dag. Hittills klarar vi det, säger Sergeii Vasiuk.

Försörjningen av läkemedel och materiel är dock sämre i andra delar av landet där det är svårt med logistiken, säger Sergeii Vasiuk.

– Vi dirigerar om humanitärt bistånd i vår stad. Det är tonvis från hela Europa som omdirigeras rakt till städerna som behöver det mest.

En del av stödet har kommit från Ängelholm sjukhus, berättar Bengt Sturesson.

– När kriget började den 24 februari blev ju alla chockade och vi blev lite förlamade. Men bara några dagar senare fick jag ett meddelande av sjukhuschefen på Angelholm som just då befann sig i Tyskland.

Sjukhuset Angelholm i den ukrainska staden Chernivtsi. Foto: edykbo/Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Han frågade om Bengt Sturesson kunde ställa upp och hjälpa till med olika typer av läkemedel, bandage och annat.

– Han skickade en rätt lång lista. Då drog vi i gång direkt. Klockan sju nästa morgon så stod han vid min ytterdörr, och kvällen därpå åkte han tillbaka med en stor skåpbil full med utrustning, mediciner, antibiotika, smärtstillande och olika typer av bandage och nålar. Sådant som man behöver i en akutsituation.

Hittills har det blivit tre leveranser från Ängelholm som via Chernivtsi skickats vidare till sjukhus längre österut i landet.

Bengt Sturesson har varit i Ukraina omkring 80 gånger. Senast var i november förra året. När kriget är över hoppas han kunna återvända.

– Om det är folk i Sverige som är intresserade av att hjälpa till i en återuppbyggnadssituation så skulle jag kunna bidra med kontakter till olika sjukhus. Jag vet hur bra det fungerar att hjälpa till på ett ställe och hur bra det är att ha kontakt med läkare från andra länder. Det är en oerhörd stimulans, och efter en krigssituation kan det vara ett oerhört stöd.

Sergeii Vasiuk är en av de läkare som flera gånger varit i Sverige med hjälp av Bengt Sturesson.

Vill du säga något till kollegorna i Sverige, om er situation eller om ni behöver något?

– Vi uppskattar deras hjälp väldigt mycket. Vi står för samma mål som de gör. Vi söker fred och vi måste se till att våra patienter håller sig friska, behandlade, vid liv. Det är våra värderingar och de skiljer sig väldigt mycket från våra fiender, som medvetet attackerar ambulanser och sjukvårdsinrättningar, bombar dem. Jag vet inte varför men det är deras strategi.