De 31 cheferna har skickat brevet till sjukvårdsdirektören, regiondirektören och den politiska ledningen. Droppen som fick dem att ta upp pennan var när regionledningen i slutet av mars omedelbart avslutade divisionschefen Åke Kjellins förordnande. Han hade bland annat varit ansvarig för ambulanssjukvården.

Beslutet ledde till skarp kritik från Vårdförbundet, Kommunal, Ledarna, Saco och Vision. Fackförbunden beskrev i lokala medier att det lett till stor ilska och besvikelse bland medlemmarna, men även ryktesspridning.

Åke Kjellin är den senaste toppchefen som petats på kort tid i Region Dalarna.

»Det stora antalet högre chefer som under den senaste tiden fått sluta sina uppdrag skapar en tystnadskultur och en uppgivenhet inom organisationen«, skriver cheferna i brevet som Dalarnas Tidning var först att rapportera om.

De skriver vidare att lusten att ta ett chefsjobb försvinner. De uttrycker även sitt fulla stöd för den petade divisionschefen och säger att de vill se en större öppenhet kring varför han blivit av med sin tjänst.

– Vi behöver ha en enighet och ett förtroende i ledarskapet både uppåt och nedåt och på alla nivåer. Vi tycker att det är jätteviktigt, säger Kristina Hambraeus som är överläkare vid kardiologkliniken vid Falu lasarett till SVT Dalarna.

Fackförbundet Visions ordförande i Dalarna, Håkan Jansson, säger att det har skapats en tystnadskultur i regionen de senaste tre åren.

– Det är regionstyrelsens ordförande Ulf Berg som bestämmer och sedan ber han regiondirektören eller sjukvårdsdirektören att hålla i yxan, säger han till SVT.

Ulf Berg håller inte med om det.

– Det är klart att jag är tydlig på vad vi vill, det ska vi inte sticka under stol med. Men jag försöker hålla mig borta från hur-frågor. Jag driver den politiska delen, säger han till SVT Dalarna.