Nyligen dömdes Vårdinnovations vd till fyra års fängelse för mutbrott, medan två tidigare regiontjänstemän dömdes till 3,5 års fängelse för trolöshet mot huvudman. Domen blev kulmen på en utdragen rättsprocess som gällde Region Skånes upphandling av IT-systemet Vårdexpressen.

2020, efter att oegentligheterna i upphandlingen upptäckts, stoppades IT-projektet i Skåne. Vårdinnovation menade att regionen då begick avtalsbrott, och stämde Region Skåne på nästan en halv miljard kronor.

Tingsrätten avslog begäran. Vårdinnovation ansökte då om så kallad återvinning av domen, att ärendet skulle tas upp på nytt. Vårdinnovation fick dock nej i både tingsrätten och hovrätten med hänvisning till att bolaget saknat en behörig företrädare i ärendet, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Nu har Vårdinnovations konkursbo vänt sig till Högsta domstolen. Konkursboet vill att HD undanröjer hovrättens avslagsbeslut och återförvisar målet till tingsrätten och därmed beordra en ny prövning av skadeståndsmålet.

 

Läs även:

Längre fängelsestraff när tre döms på nytt i Vårdexpressen-målet