Av de totalt 103 attacker som Världshälsoorganisationen WHO kunnat bekräfta har 89 påverkat vårdinrättningar och 13 påverkat transporter, däribland ambulanser, enligt ett pressmeddelande. 73 personer har dött i angreppen och 51 skadats.

Organisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus betonar återigen att attackerna på sjukvården bryter mot internationell humanitär rätt.

– Ännu en gång uppmanar jag den ryska federationen att stoppa kriget.

Enligt WHO kommer krigets alla konsekvenser inte märkas omedelbart, i termer av antal döda och skadade. På sikt utgör konflikten också ett hårt slag mot Ukrainas ansträngningar för att få till stånd hälsoreformer och uppnå tillgång till vård för alla medborgare.

– Sjukvårdsmedarbetare i hela landet riskerar sina liv för att hjälpa de som behöver vård och får aldrig bli en måltavla. Dessutom, när folk hindras från att söka och få vård, antingen för att vårdinrättningen har förstörts eller av rädsla för att de ska attackeras, då förlorar de hopp. Effekterna på den mentala hälsan hos såväl civila som vårdpersonal får inte underskattas, säger Jarno Habicht, WHO:s representant i Ukraina.

Läs också: Sveriges regioner donerar läkemedel till Ukraina