Det senaste årtiondet har Ukraina drabbats av två mässlingsutbrott. Det första inträffade 2012 medan det andra varade från mitten av 2017 till slutet av 2019. Krafttag från vården gjorde att det senaste utbrottet till slut kunde kontrolleras men överlag är immuniteten i landet fortfarande låg, skriver Världshälsoorganisationen WHO i ett pressmeddelande. Dessutom avbröts WHO:s vaccinationsinsats bland skolbarn på grund av covid-19-pandemin.

– Det pågående kriget ökar nu kraftigt risken för ett mässlingsutbrott, med så många familjer som flytt sina hem och vistas i tillfälliga, trånga boenden, och många som har svårt att få tillgång till hälso- och sjukvården, säger Jarno Habicht, chef för WHO:s landskontor i Ukraina i pressmeddelandet.

Han säger att det är avgörande att alla barn som missat sina inbokade vaccinationer enkelt kan komma i kapp och få sina doser.

– Alla tänkbara ansträngningar måste göras för att förhindra ett mässlingsutbrott mitt under pågående krig.

Det finns även en oro inom WHO över ett eventuellt utbrott av poliovirus i landet. Hittills har två barn med förlamningssymtom testat positivt för polio och viruset har upptäckts hos 19 symtomfria kontakter.

– Ett enda barn med polio innebär ett hot mot alla ovaccinerade eller undervaccinerade barn i Ukraina, säger Jarno Habicht.