– Det känns jättebra att nu kunna meddela att de fyra läkare som sagt upp sig på hematologen till följd av oro för bristande patientsäkerhet i våra lokaler nu valt att ta tillbaka sina uppsägningar, säger Johanna Abelsson, överläkare på hematologen, i ett pressmeddelande.

Oenigheten har bland annat rört hur den framtida hematologiavdelningen ska utformas och att bygget dragit ut på tiden. I mars rapporterade Läkartidningen att sjukhusledningen fått i uppdrag att återkomma med nya ritningar, något som Johanna Abelsson då hoppades skulle kunna blidka läkarna som sagt upp sig.

De senaste turerna är att styrelsen för NU-sjukvården, som innefattar Norra Älvsborgs sjukhus i Trollhättan och Uddevalla, beslutat att renoveringen och ombyggnationen av en vårdavdelning för hematologi och infektion ska starta. Enligt den nya planen ska vårdavdelningen innehålla 21 vårdplatser, med bland annat fyra enkelrums slussrum, nio enkelrum och fyra dubbelrum. Bygget är tänkt att dra i gång nästa vår, men kan tidigareläggas om det anses möjligt.

Planerna har mottagits väl av hematologerna. Överläkare Mats Hardling är en av de som nu valt att tänka om och kommer jobba kvar. I en intervju med P4 Väst säger han att det är skönt att lägga konflikten bakom sig, men han anser ändå att det har varit viktigt för läkarna att sätta hårt mot hårt.

– Det som inte har hänt på tre år har nu hänt på tre månader, säger han.

Även NU-sjukvårdens sjukhusdirektör Björn Järbur gläds åt att man nu hittat en väg framåt.

– Vi har hela tiden varit överens om att målet är att hitta en snabb lösning för att få till en fungerande hematologiavdelning. Nu har vi tagit ett viktigt steg för att det ska bli verklighet, säger han i pressmeddelandet.

Läs också: 

Läkare drar tillbaka uppsägningshot efter löfte om bättre vårdlokaler

Läkare protesterar mot bristande patientsäkerhet – flera säger upp sig