– Det är inte etiskt försvarbart att ligga flera månader i ett kylskåp, säger avdelningschefen Diari Ghafouri i en intervju med SVT Nyheter Uppsala.

Enligt begravningslagen ska en avliden kremeras eller begravas inom en månad från dödsfallet. Så sker också i de flesta fall, men vissa kan ligga kvar på bårhuset i flera månader eller längre innan kropparna tas om hand. I kylcellerna i bårhuset vid Akademiska sjukhuset i Uppsala finns just nu sex avlidna, varav två legat där sedan i höstas.

– Vi har alltid någon hos oss tyvärr, det kan vara allt från tre till fem stycken som byts ut, säger sektionschef Anette von Malmborg.

Göteborgs-Posten rapporterade tidigare i vår om samma typ av problem på bårhuset på Östra sjukhuset i Göteborg. Den kropp som legat längst hade då funnits på bårhuset sedan i november 2020 och fått frysas.

Möjliga orsaker till att det drar ut på tiden kan vara exempelvis att den döde är utländsk medborgare och att sjukhuset därför inte får tag i anhöriga, eller att man inte lyckats fastställa en korrekt identitet.