På onsdagsförmiddagen kom beskedet att Ahmadreza Djalalis dödsdom ska verkställas senast den 21 maj. Det rapporterar bland andra TV4 och Reuters, som tagit del av uppgifter från ISNA.

ISNA är en nyhetsbyrå som anses oberoende, men som delvis finansieras av den iranska regimen.

Amnesty international bekräftar uppgifterna, uppger människorättsorganisationen för Läkartidningen.

– Det är helt förfärligt, säger Maja Åberg, policyrådgivare och sakkunnig vid Amnesty.

– Iran har hotat att verkställa dödsdomen tidigare, men nu har de inte gjort det på ett tag – så det var chockartat att det kom nu igen med ett satt datum.

Det är ungefär sex år sedan Ahmadreza Djalali, som är forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet och svensk medborgare sedan 2018, greps under en föreläsningsresa i Iran. Han dömdes till döden för spioneri och har sedan dess suttit fängslad i landet. Han har under lång tid lidit av sviktande hälsa, magsmärtor och har tappat mycket i vikt. Hans fall anses internationellt vara en del i ett maktpolitiskt spel.

I utskicket från ISNA nämns också den iranska medborgaren Hamid Noury, som suttit häktad i Stockholm sedan 2019, och som nu är åtalad för att ha varit delaktig i avrättningen av hundratals politiska fångar i Iran 1988. Rättegången, där dom beräknas i mitten av juli, har gjort de svensk-iranska relationerna ytterligare spända.

– Det är väldigt oroande att uttalandet från den iranska nyhetsbyrån kopplar ihop de här två fallen som inte har något med varandra att göra, säger Maja Åberg.

Ahmadreza Djalalis situation har väckt både oro och ilska, inte minst i forskningsvärlden. Amnesty har en pågående namninsamling där underskrifter kontinuerligt lämnas till iranska ambassaden, och flera organisationer och högskolor runtom i världen har krävt att Ahmadreza Djalali släpps fri.

Vad gör Amnesty i det här läget?

– Vi kommer att fortsätta det pågående kampanjarbetet, men kraftsamla våra påverkansmöjligheter och mobilisera vår medlemsrörelse både i Sverige och internationellt för att försöka påverka Iran. Men vi uppmanar Sveriges regering och utrikesdepartementet att de ska intensifiera sina ansträngningar, säger Maja Åberg.

– Vår stående rekommendation till Sverige är att ta hjälp av andra länder, inklusive EU.

På onsdagen beskrev också utrikesminister Ann Linde (S) uppgifterna som »mycket oroande«.

»Sverige och EU fördömer dödsstraff och kräver att Djalali ska friges. Det har vi framfört flera gånger till företrädare för Iran. Vi står i kontakt med Iran«, skriver hon på Twitter.

 

 

Läs även:

Frigivande av brittiska fångar i Iran tänder hopp för svenske Djalali

Ahmadreza Djalali opererad akut

KI-rektorns budskap på Djalalis 50-årsdag: Släpp honom fri