Ahmadreza Djalali, forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet, år 2016. Foto: Amnesty International

Den 4 maj meddelade Iran att verkställandet av Ahmadreza Djalalis dödsdom ska ske senast den 21 maj. Och nu intensifieras arbetet med att påverka Iran till att tänka om.

På lördag klockan 15 hålls exempelvis en demonstration mot dödsstraffet och för Ahmadreza Djalalis frigivning på Sergels torg i Stockholm. Där kommer hans fru Vida Mehrannia medverka och bland andra ska Karolinska institutets rektor Ole Petter Ottersen tala.

Ahmadreza Djalali, forskare vid Karolinska institutet, greps i Iran 2016. Sedan dess har han suttit frihetsberövad och dömts för spioneri i ett fall som omvärlden ser som ett maktpolitiskt spel. Ahmadreza Djalali flyttade till Sverige 2009 och sedan 2018 är han svensk medborgare.

Förutom i Stockholm, planeras fler manifestationer runt om i Sverige. Förberedelser pågår exempelvis i Göteborg och Malmö.

Demonstrationer arrangeras också utomlands. På tisdag håller exempelvis människorättsorganisationen Amnesty i Belgien en manifestation i Bryssel. Och Amnesty i Italien organiserar demonstrationer i flera städer under fredagen, lördagen och på tisdag. De är båda länder där Ahmadreza Djalali arbetat och studerat.

Amnesty i Sverige samlar kontinuerligt in underskrifter till stöd för Ahmadreza Djalalis frigivning som lämnas över till Irans ambassad. I nuläget har över 140 000 inkommit. Amnesty planerar ytterligare överlämnande av underskrifter nästa vecka.

– Jag hoppas all uppmärksamhet och alla påtryckningar i det här fallet kommer att hjälpa, att de påverkar Iran att stoppa avrättningen, säger Maja Åberg, rådgivare vid Amnesty, som också påpekar att organisationen haft regelbunden kontakt med svenska utrikesdepartementet.

Som Läkartidningen berättade tidigare i veckan kommer Vida Mehrannia att träffa utrikesminister Ann Linde (S) för att prata om Ahmadreza Djalalis fall. Det mötet är planerat till tisdag.

– Jag vill fråga henne vad de har gjort under de här sex åren. Jag kommer också att fråga henne vad de kommer att göra för att stoppa avrättningen så att han kan komma tillbaka till vår familj, säger Vida Mehrannia i en intervju med SVT på fredagen.

Vida Mehrannia skrev nyligen ett öppet brev till utrikesministern. Där noterade hon också att fastställandet av datumet för hennes mans avrättning, kom samtidigt som rättegången mot Hamid Noury avslutades i Stockholm. Hamid Noury är åtalad för att ha varit delaktig i avrättningen av hundratals politiska fångar i Iran 1988. Dom i det fallet beräknas till mitten av juli, och fallet har gjort de svensk-iranska relationerna än mer ansträngda.

 

Läs även:

Djalalis fru vill ha möte med utrikesministern

SLF och WMA kräver att Djalali friges

Datum satt för Djalalis dödsstraff

Frigivande av brittiska fångar i Iran tänder hopp för svenske Djalali

Ahmadreza Djalali opererad akut

KI-rektorns budskap på Djalalis 50-årsdag: Släpp honom fri