Den 4 maj kom beskedet, via en iransk nyhetsbyrå, att den svensk-iranske läkare och forskaren Ahmadreza Djalali ska avrättas senast den 21 maj. Han greps för ungefär sex år sedan, och har sedan dess suttit frihetsberövad och dömts för spioneri, i ett fall som omvärlden ser som ett maktpolitiskt spel. Ahmadreza Djalali flyttade till Sverige 2009 och sedan 2018 är han svensk medborgare.

I ett öppet brev har hans fru Vida Mehrannia begärt ett personligt möte med utrikesminister Ann Linde.

– Det krävs omedelbar handling i min makes fall nu. Jag vet inte varför de har ignorerat mig, varför de inte vill lösa min makes problem. Han är oskyldig. Det är ofattbart, säger Vida Mehrannia till nyhetsbyrån TT.

Beskedet hon fått är att hennes mans fall har tagits upp på »högsta nivån«. Men Vida Mehrannia ser inte att något faktiskt har hänt.

– Jag förstår inte vad de har gjort de här sex åren. Vi är under hemsk press, säger hon.

I brevet till Ann Linde kräver hon ett möte där utrikesministern klargör vad som görs för att säkerställa att hennes man inte avrättas. Där noterar hon också att fastställandet av datumet för hennes mans avrättning kom samtidigt som rättegången mot Hamid Noury avslutades i Stockholm. Hamid Noury är åtalad för att ha varit delaktig i avrättningen av hundratals politiska fångar i Iran 1988. Rättegången, där dom beräknas i mitten av juli, har gjort de svensk-iranska relationerna ytterligare spända.

Ann Lindes pressekreterare Adriana Haxhimustafa skriver i ett mejl till Läkartidningen att utrikesdepartementet har haft möten med Vida Mehrannia tidigare och informerat om departementets arbete. Men därtill kommer Ann Linde att träffa Vida Mehrannia för att diskutera Ahmadreza Djalalis fall »i närtid«.

Adriana Haxhimustafa skriver också att »utrikesdepartementet arbetar aktivt med Djalalis fall och utrikesministern har nyligen själv varit i kontakt med sin iranska motpart och återupprepat våra krav på frigivning av Djalali på humanitära grunder«.

 

Läs även:

SLF och WMA kräver att Djalali friges

Datum satt för Djalalis dödsstraff

Frigivande av brittiska fångar i Iran tänder hopp för svenske Djalali

Ahmadreza Djalali opererad akut

KI-rektorns budskap på Djalalis 50-årsdag: Släpp honom fri