Den lilla kommunen Torsby i norra Värmland är kanske mest känd för sin skidtunnel. När den invigdes sommaren 2006 var det den första i landet. Men orten sticker ut på fler sätt. Det hör inte direkt till vanligheterna att sjukhusmedarbetare har möjlighet att träna på arbetstid varje vecka, med en personlig tränare, men så är fallet i Torsby. En timme per anställd och vecka när arbetet tillåter är upplägget, och med tillgång till eget gym och tränare. Karin Lundin, dåvarande sjukhuschef, var den som drev igenom satsningen i början av 2000-talet för att förbättra arbetsmiljön för de anställda. Hon började räkna på idén och kom fram till att om hon kunde förhindra tre medarbetare från att bli sjukskrivna i två veckor per månad skulle man gå med vinst.

Karin Lundin, tidigare sjukhuschef i Torsby. Foto: Privat.

– Om jag dessutom får ut några procent mer av alla som jobbar här för att de har fått bättre kondis, då har jag ju mer personal. Jag visste att det här aldrig skulle bli en förlustaffär, säger hon.

Alla var inte eld och lågor över upplägget men Karin Lundin stod på sig.

– Det föll inte i så god jord hos vissa chefer att jag skulle anställa någon, men ibland har jag väldigt dålig hörsel…

Valet föll på Lena Berg, massör och personlig tränare, som 2004 påbörjade sin tjänst som sjukhustränare. Hon leder både gruppass utifrån ett veckoschema och tar fram personliga träningsprogram för de som föredrar det. Hon testar sig fram på olika kreativa sätt för att göra träningen så tillgänglig och rolig som möjligt, för »träning behöver inte innebära blodsmak i munnen«. Hon anordnar träningsbingo, lottodragningar och en julkalender med övningar.

– Jag försöker hitta aktiviteter som passar alla. Till exempel kan jag skogen här nästan utantill så jag har olika slingor utifrån om du är höggravid eller en sådan som springer nästan jämt. Alla får jobba i sitt eget tempo och så blir det styrkeövningar när de kommer tillbaka, säger hon.

I sjukhusgymmet finns en spinningsal, löpband, fria vikter, bollar, stänger, gummiband och en massagestol – med en genomtänkt placering.

– Den står här i träningssalen så att även de som inte är ute efter träning utan bara massage ser vilka möjligheter som finns.

Lena Berg jobbar som tränare på sjukhuset i Torsby. Foto: Privat.

Lena Berg tror att gymmets centrala placering är en förutsättning för att personalen ska komma dit.

– När läkarna från operation kommer hit och tränar vet de att de är tillbaka inom en minut om någon ringer på dem, säger hon.

Exakt hur stor andel av de anställda som utnyttjar träningsmöjligheten vet hon inte, men läkarkåren är flitiga motionärer, enligt Lena Berg.

– En del kommer hit före jobbet, andra under lunchen eller medan de väntar på operation.

Bengt Hansske, överläkare och verksamhetschef för kirurgen, ortopeden och anestesiologen, har valt att förlägga delar av de månadsvisa arbetsplatsträffarna i gymmet. Ungefär 70 procent av hans medarbetare är alltid med på passen.

– Jag har själv tränat längdskidor på elitnivå och vet att det är mer givande med två timmars mentalt jobb efter en timmes fysiskt arbete. Om vi hade haft möte tre timmar i sträck hade vi ändå fått lägga in en kvarts fikapaus, säger han.

Den största effekten av träningen märks på det sociala planet, menar han.

– Folk tycker att det är roligt när överläkaren tränar med narkos- och operationssköterskan och undersköterskan och alla får vara med. Det gör mycket för sammanhållningen. Det går förstås inte att mäta på något enkelt sätt men vi känner att det är otroligt positivt, säger han.

Det är dock inte alltid helt lätt att lyckas klämma in träning på arbetstid.

–  Ibland hinner man helt enkelt inte. Men om det inte funkar att träna på arbetstid kan ju vissa gå direkt före eller efter jobbet och flexa ut efter träningspasset.

Till hösten hoppas Bengt Hansske kunna synka sina APT-möten med sjukhusets medicinklinik, något som han i förlängningen tror kan leda till bättre samarbete kring patienterna.

– Om vi lyckas kanske vi kan få till en lagbildning över de olika klinikerna, från opererande till icke-opererande. Det vore väldigt positivt om gemensam träning kunde hjälpa till att ta bort trösklarna mellan olika specialiteter.

En annan av stammisarna i träningslokalen är Hans Sköld, överläkare för anestesi- och intensivvården. När han började jobba i Torsby för sex år sedan hade han problem med både ryggen och ena knät och hade fått höra att det krävdes operation. I stället valde han att söka upp Lena Berg.

– Efter tre månader med hennes träning hade jag inga besvär längre. Jag har aldrig varit med om något så professionellt. Hon är en unik människa och vi i Torsby har en unik situation.

Nu för tiden tränar han två gruppass i veckan i sjukhusgymmet. Han tycker att det är märkligt att den svenska hälso- och sjukvården normalt sett inte ger personalen tid att ta hand om sin hälsa.

– Min brorsa är polis och har fyra timmars träning per vecka. Men sjukvården, med kvinnor som inte gör annat än lyfter tungt dagarna i ända, får aldrig någon tid avsatt för sådant.

Karin Lundin ångrar inte valet att införa träning på arbetstid.

– Under de tjugo år som jag suttit som chef är det ganska få beslut som jag känt är helt och hållet rätt, men det här visste jag skulle bli bra, säger hon.

Torsbytränarens tips för mer träning med enkla medel

  • Inga lediga lokaler att inhysa ett gym i? »Kanske finns det något rum där fysioterapeuterna tränar med sina patienter och som står ledigt vissa tider.«
  • Ingen egen tränare? »Det finns alltid någon på jobbet som håller på med någon form av gruppträning och som kan tänka sig att hålla i ett pass. Vi har en undersköterska som får en timme på flexen för att hon håller i spinningpass efter jobbet.«
  • Dyrt med inköp av träningsutrustning? »Börja med gummiband. De är billiga och kan användas till massor; att träna biceps, triceps, stående rodd, rörlighet mot träd et cetera. Det går också att göra många övningar om man har ett picknickbord utomhus.«
  • Svårt att komma loss? »Försök se möjligheterna. En läkare som har väldigt svårt att komma ifrån har fått ta in min motionscykel på rummet.«