European Association of Senior Hospital Physicians och European Federation of Salaried Doctors kräver att Ahmadreza Djalali släpps fri. Foto: Sjukhusläkarna

Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter uppmanade på tisdagen Iran att stoppa avrättningen på Ahmadreza Djalali.

– Vi är djupt oroade av den överhängande avrättningen i Iran av den svensk-iranska läkaren och akademikern Ahmadreza Djalali och riktar en akut uppmaning till iranska myndigheter att stoppa avrättningen och dra tillbaka dödsstraffet, sa högkommissarie Michelle Bachelet, under en pressträff.

Uttalandet kommer efter att Iran hotat verkställa dödsstraffet nu på lördag den 21 maj.

Även EU-parlamentets talman Roberta Metsola krävde under parlamentsmöte på tisdagen att Ahmadreza Djalali släpps.

– Dödsstraffet är ingen avskräckande metod mot grova brott. Det är ett oacceptabelt förnekande av den mest basala mänskliga rättigheten: rätten att leva, sade hon, citerad av nyhetsbyrån TT.

Ahmadreza Djalali flyttade till Sverige 2009 och är svensk medborgare sedan 2018. 2016 greps han under en föreläsningsresa i Iran. Han misstänks officiellt för spioneri, men ingen konkret bevisning har lagts fram.

I helgen som var, riktade även flera europeiska läkarorganisationer ett budskap till Iran.

European Association of Senior Hospital Physicians (AEMH), där bland andra svenska Sjukhusläkarna ingår, och European Federation of Salaried Doctors (Fems) hade ett gemensamt årsmöte i Österrike. Tillsammans med en rad organisationer som ingår i AEMH och Fems, ställde de sig bakom ett krav att Ahmadreza Djalali ska friges.

– Det är ett lika kraftfullt som självklart ställningstagande för en kollega vars grundläggande mänskliga rättigheter har kränkts. Varje organisation och deltagare på mötet ställde sig utan tvekan bakom kravet på frigivande, säger Elin Karlsson, Sjukhusläkarnas ordförande och delegat i AEMH, i ett pressmeddelande.

I Sverige har den fackliga centralorganisationen Saco, där Läkarförbundet ingår, också tagit ställning för Ahmadreza Djalalis frigivande. I ett uttalande på tisdagen ställde sig Sacoförbundens ordföranden bakom Läkarförbundets krav på att dödsdomen måste hävas.

»Iran måste hörsamma omvärldens protester mot att läkaren Djalali fortfarande sitter fängslad och nu riskerar att avrättas«, skriver de i uttalandet. De fortsätter: »Dödsdomen mot Djalali ska omedelbart hävas och han måste försättas på fri fot«.

Läs även:

KI-rektorn på demonstration: »Ett universellt stöd för Djalali«

Djalalis fru vill ha möte med utrikesministern

SLF och WMA kräver att Djalali friges

Datum satt för Djalalis dödsstraff