Personer i behov av medicinsk hjälp som evakuerats från Ukraina, exempelvis till grannländerna Polen eller Moldavien, kan genom en överenskommelse i EU få hjälp i andra medlemsstater. I det här fallet hade Moldavien frågat om hjälp via EU:s civilskyddsmekanism.

De två patienterna flögs under lördagen till Sturup, och fördes sedan till Skånes universitetssjukhus (Sus).

– Patienterna kommer nu att vårdas och behandlas på sjukhuset men vi lämnar inte ut mer uppgifter än så, säger Per Ola Kimblad, biträdande förvaltningschef på Sus, i ett pressmeddelande.

Han säger också att Region Skåne förberett sig för detta sedan kriget bröt ut. Per Ola Kimblad sitter i den operativa grupp som Katastrofmedicinskt centrum i Östergötland leder. Patienter från andra länder som får hjälp på det här viset kan fördelas mellan Sveriges sju regioner med universitetssjukhus. Tidigare har Karolinska universitetssjukhuset och Sahlgrenska universitetssjukhuset tagit emot patienter.

Läs även:

Första evakueringen: Ukrainska patienter vårdas på Karolinska

Sahlgrenska tar emot ukrainska patienter