I april 2020 kom ett larm till 112 om att en läkare blivit överfallen och knivskuren nära en hälsocentral i Västernorrland.

Den skadade läkaren upptäcktes av några kollegor. Läkaren hade hugg efter en skalpell i huvudet, revbenen och höften/rumpan, enligt Tidningen Ångermanland. Ingen av skadorna var dock allvarliga. Hon sa till polisen att hon attackerats av en man och gav polisen ett signalement.

Det blev inledningen på ett stort polispådrag. Enligt lokaltidningen kallades bland annat 29 polisbilar och ett 50-tal poliser in. Hälsocentralen ligger på ett sjukhusområde i Västernorrland. På grund av det misstänkta mordförsöket låstes sjukhusets dörrar efter händelsen. Patienter, personal och besökare tvingades passera en poliskontroll för att få lämna sjukhuset. En man, som stämde in på signalementet, greps och anhölls men släpptes efter ett dygn.

En förundersökning om mordförsök inleddes.

Sedan tog allt en överraskande vändning. Misstankarna riktades i stället mot läkaren, som enligt åklagaren hade knivskurit sig själv. I februari i år åtalades hon för falskt larm och narkotikabrott. Det falska larmet beskrevs som grovt, på grund av den massiva polisinsatsen som följde och att sjukhuset tvingades till så pass drastiska säkerhetsåtgärder.

Den kvinnliga läkaren har hela tiden hållit fast vid att hon blivit överfallen. Hon har däremot erkänt att hon felaktigt skrivit ut narkotikaklassat läkemedel och använt en del av tabletterna själv.

Nu har Ångermanlands tingsrätt kommit med sin dom, rapporterar Tidningen Ångermanland. Läkaren döms till villkorlig dom och samhällstjänst i 100 timmar. Att det inte blir ett fängelsestraff, motiverar tingsrätten med att återfall i brottslighet bedöms vara låg, samtidigt som kvinnan har fått sin läkarlegitimation återkallad.

Läkaren har, enligt Tidningen Ångermanland, anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) två gånger för brister i sin läkemedelsförskrivning. En av kvinnans tidigare arbetsgivare i en annan del av Sverige hade både Ivo-anmält och polisanmält läkaren misstänkt för stöld av läkemedel. Men polisutredningen lades ner i brist på bevis. Ivo gav däremot läkaren kritik för att hon hade skrivit ut narkotiska preparat till anhöriga.

Strax efter knivskärningen öppnade Ivo ett nytt tillsynsärende, efter att Region Västernorrland hade anmält läkaren. Ivo yrkade i första hand på att läkarens legitimation skulle återkallas på grund av oskicklighet, men Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) gick på en annan linje och drog i stället in läkarens behörighet att skriva ut narkotikaklassade läkemedel. Senare sade läkaren upp sig från sitt arbete och lämnade in en egen begäran om att legitimationen skulle återkallas – vilket också skedde.

Enligt lokala medier skapade händelsen i april 2020 stor oro bland de vårdanställda på hälsocentralen och sjukhuset, och en anmälan gjordes till Arbetsmiljöverket. Enligt en utredning som regionen gjorde efteråt pekades flera brister ut. Bland annat att det tog mer än en timme att låsa alla dörrar till sjukhuset. Hälsocentralen gjorde även en egen utredning och köpte efter händelsen bland annat in personlarm och såg över sina rutiner för hot och våld.