Mustafa Ali, ST-läkare i akutsjukvård på sjukhuset i Trollhättan. Normalt bär han munskydd, men tog av det under fotograferingen. Foto: Robert Pettersson.

Läkartidningen har tidigare berättat om den unika händelsen i december förra året, när ST-läkaren Mustafa Ali var på väg till kvällsskiftet på akutmottagningen på Norra Älvsborgs sjukhus i Trollhättan och råkade se en 71-årig man få hjärtstopp när han skottade snö i sin villaträdgård.

112 larmades direkt och Mustafa Ali inledde samtidigt hjärt- och lungräddning. Efter bara tre minuter fick han oväntad hjälp av en drönare som kom flygande med en hjärtstartare.

– Jag blev lite ställd. Någonting i luften lät, men det var inte en helikopter. Sedan sa de plötsligt från larmcentralen att de skickat en defibrillator med en drönare, berättade Mustafa Ali för Läkartidningen.

Drönaren är del i ett forskningsprojekt som Västra Götalandsregionen ingår i. Bakgrunden är bland annat att bara en av tio överlever hjärtstopp som inträffar utanför sjukhus. Med en defibrillator placerad på en drönare kan hjälpen ofta komma fram snabbare än en ambulans.

Mustafa Ali kopplade på hjärtstartaren och gjorde en analys, som visade på ventrikelflimmer, och satte omedelbart i gång med att defibrillera. Strax därpå kom den första ambulansen.

Den 71-årige mannen överlevde och är i dag helt återställd.

Händelsen blev omskriven både i Sverige och utomlands. Den har även väckt intresse bland forskare runt om i världen. Det är nämligen det första rapporterade fallet där en hjärtstartare som flugits ut med drönare varit del i att rädda liv.

Nu belönas ST-läkaren Mustafa Ali för sin livräddande insats av EENA, den europeiska samarbetsorganisationen för nödnumret 112. Priset 112 Award 2022 i kategorin »innovation in rescue award« tilldelas både Trollhättan-läkaren och drönarprojektet.

Tekniken beskrivs som en »game changer«, av EENA:

»Tekniken kan minimera tiden till att få tillgång till den livräddande AED-utrustningen och därmed göra det möjligt att kickstarta den livräddande processen innan ambulansen anländer till platsen«, skriver de bland annat i motiveringen.

– Personligen har jag redan fått den största belöningen: Jag har räddat en annan människas liv. Men självklart är jag glad över att projektet, och den tekniska lösningen som gjorde det möjligt, uppmärksammas på det här sättet, säger Mustafa Ali till Västra Götalandsregionens digitala nyhetskanal VGR Fokus.

Om drönarprojektet

Drönarprojektet är ett samarbete mellan Sjukvårdens larmcentral, som tillhör VGR, SOS Alarm, Karolinska institutet och företaget Everdrone som hanterar drönarna.

När larmoperatören identifierar ett larm om ett misstänkt hjärtstopp flygs, om det är möjligt, en drönare till platsen och vinschar ner en hjärtstartare. Sjuksköterskan på larmcentralen är med i samtalet hela tiden och kan sedan guida personen som ska använda den.

Källa:VGR