Från den 1 juli förra året krävs att skönhetskirurgi endast utförs av legitimerade läkare eller tandläkare med rätt specialistkompetens, och att så kallade trådlyft eller estetiska injektioner med exempelvis botox görs av legitimerade sjuksköterskor, tandläkare och läkare. Men det tycks finnas en hel del oserösa aktörer kvar på marknaden.

Sedan lagen trädde i kraft har Ivo fått in över 1 700 anmälningar och tips om olämpliga verksamheter, visar siffror som SVT Nyheter har tagit del av.

– Det är ett oroväckande högt antal och visar verkligen att det behövs tillsyn för att se till att den här nya lagen följs, säger Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström.

Myndigheten har inlett 243 tillsynsinsatser och åtalsanmält 22 personer, främst sådana som saknar rätt yrkeslegitimation.

Sofia Wallström menar att »det är en marknad som behöver städas upp«.

– Det är ju tyvärr en del ljusskygga aktörer som försöker komma undan vår tillsyn. Man har ambulerande adresser och poppar upp på lite olika ställen, på Instagram och olika kanaler. Så en stor del av jobbet för oss nu är att inte släppa, att visa att vi inte ger oss, säger Sofia Wallström.

Läkemedelsverket varnade också tidigare i år för att så kallade fillers, injicerbara implantat, säljs på nätet direkt riktat till konsumenter för att injicera själv.

 

Läs även:

Nu krävs legitimation för skönhetsingrepp

Läkemedelsverket varnar: injicera inte fillers på egen hand

Skärpta regler för skönhetsingrepp

Den 1 juli 2021 trädde nya regler om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar i kraft. Lagen (2021:363) om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar innebär bland annat att endast legitimerade sjuksköterskor, läkare och tandläkare får utföra estetiska injektionsbehandlingar.

Fillers betraktas som högriskprodukter.

Källa: Läkemedelsverket