I mars lämnade den kritiserade hälso- och sjukvårdsdirektören Maria Söderkvist sin anställning efter två och ett halvt år på posten. Hennes avgång tillkännagavs i ett pressmeddelande ett par veckor innan dess.

– Jag har haft ett otroligt tufft uppdrag med två stora kriser att hantera och nu känner jag mig trött och sliten och vill jobba på hemmaplan nära min familj, sa hon till Läkartidningen om beslutet.

Hennes tid i Region Jämtland och Härjedalen har kantats av turbulens. I november förra året krävde den lokala läkarföreningen att sjukhusledningen skulle avgå, i ett öppet brev till regionpolitikerna.

I december meddelade regionstyrelsens ordförande Eva Hellstrand (C) att regiondirektören Hans Svensson skulle avgå med omedelbar verkan. Regionen behövde ett nytt ledarskap och Anders Byström fick ta över som tillförordnad regiondirektör.

Några månader senare lämnade även hälso- och sjukvårdsdirektören Maria Söderkvist sin tjänst. Då lades det fram som hennes eget beslut, och enligt henne själv hade kritiken från läkarna inte bidragit.

– Det hela är rätt omtumlande just nu, men jag har full förståelse för Maria Söderkvists beslut, sa Anders Byström till Läkartidningen.

Men när Länstidningen Östersund (LT) började nysta i vad som skett, kom en annan bild av Maria Söderkvist avgång fram. Lokaltidningen avslöjade att den tidigare hälso- och sjukvårdsdirektören formellt avslutar sin anställning först den 28 februari nästa år och att hon totalt får 1,4 miljoner kronor i lön fram tills dess.

Det var den tillförordnade regiondirektören Anders Byström som skötte uppgörelsen. Efter massiv kritik har han erkänt att han uppmanade Maria Söderkvist att sluta.

– Det var jag som sa att det inte går längre. Det får jag erkänna. Det här är olyckligt för alla inblandade att det blivit så här. Men det har varit mycket svåra omständigheter, säger Anders Byström till SVT Nyheter Jämtland.

Den politiska ledningen i regionen säger att de inte känner till hur det gick till när Maria Söderkvist så hastigt lämnade sitt uppdrag tidigare i år. Nu har regionstyrelsen beslutat att ta hjälp av experter från Sveriges Kommuner och regioner för att reda ut röran.

– Det är av största vikt att hela händelseförloppet klarläggs och presenteras så att regionen kan dra korrekta slutsatser inför framtiden, säger regionstyrelsens ordförande Malin Bergman (C) i ett pressmeddelande.

I Jämtland Härjedalen styr C, M, L och MP i minoritet.

Läs även:

Läkarföreningen i Jämtland kräver ledningens avgång: »Måttet rågat«

Kritiserad regiondirektör får gå med omedelbar verkan

Kritiserad sjukvårdsdirektör avgår: »Har varit ett otroligt tufft uppdrag«