I förra veckan meddelade Iran att Ahmadreza Djalalis dödsstraff ska verkställas senast den 21 maj. Med en dryg vecka till det datumet, uppmanar Läkarförbundet och WMA att planerna på att verkställa domen stoppas.

– Det är oerhört allvarligt att Iran inte hörsammar omvärldens protester mot att läkaren Djalali fortfarande sitter fängslad och nu riskerar att avrättas, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale i ett pressmeddelande.

– Vi kräver nu att dödsdomen mot Djalali omedelbart hävs och att han sätts på fri fot, fortsätter hon.

Det är ungefär sex år sedan den iranskfödde Ahmadreza Djalali, som är forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet och svensk medborgare sedan 2018, greps under en föreläsningsresa i Iran. Han dömdes till döden för spioneri och har sedan dess suttit fängslad i landet. Han har under lång tid lidit av sviktande hälsa, magsmärtor och tappat mycket i vikt. Hans fall anses internationellt vara en del i ett maktpolitiskt spel.

Ahmadreza Djalali, forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet, år 2016. Foto: Amnesty International

Irans meddelande att dödsdomen ska verkställas, kommer samtidigt som den iranska medborgaren Hamid Noury väntar sin dom i Stockholm. Han är åtalad för att ha varit delaktig i avrättningen av hundratals politiska fångar i Iran 1988. Rättegången, där dom beräknas i mitten av juli, har gjort de svensk-iranska relationerna ytterligare spända.

WMA uppmanar FN:s människorättsexperter att försöka sätta stopp för avrättningen och få Ahmadreza Djalali frigiven.

– Han har dömts efter ett erkännande under tortyr och en orättvis rättegång. Efter det har han behandlats på ett sätt som är inget mindre än barbariskt, inhumant och ovärdigt en rättsstat, säger WMA:s ordförande Heidi Stensmyren, som också är föregående ordförande i Läkarförbundet.

 

Läs även:

Datum satt för Djalalis dödsstraff

Frigivande av brittiska fångar i Iran tänder hopp för svenske Djalali

Ahmadreza Djalali opererad akut

KI-rektorns budskap på Djalalis 50-årsdag: Släpp honom fri