Ann Lindstrand, chef för vaccinprogrammen på WHO, och Anders Nordström, ambassadör för global hälsa på utrikesdepartementet, hade under en tid varit i kontakt med flera olika personer på WHO för att försöka hitta ett uppdrag åt Anders Tegnell, enligt interna mejl som Svenska Dagbladet tagit del av. Tanken var att han skulle få ett sekonderingskontrakt, det vill säga att Anders Tegnell skulle lånas ut från Folkhälsomyndigheten och att Sverige skulle betala hans lön. WHO:s biträdande generaldirektör Zsuzsanna Jakab hade godkänt upplägget i början av mars, men bedömningen var att även den högste chefen, generaldirektör Tedros Ghebreyesus, skulle behöva ge grönt ljus. Mejlkorrespondens visar hur Ann Lindstrand, Anders Nordström och Anders Tegnell själv försöker snabba på processen. När Folkhälsomyndigheten skickade ut ett pressmeddelande den 9 mars om att Anders Tegnell skulle sluta som statsepidemiolog och börja jobba för WHO var inget kontrakt ännu påskrivet, och det svenska agerandet ledde till förvirring på WHO efter att nyheten börjat spridas i internationella medier.

»Svenskarna har skickat ett pressmeddelande om Tegnell, och det är troligen därifrån medierapporteringen och förvirringen kommer ifrån. Jag flaggar det här för er så att ni privat kan ta upp det här med kollegor i den svenska regeringen om att skicka ut sådana här pressmeddelanden«, skriver en WHO-chef i en mejltråd.

Ann Lindstrand vädjar därefter till Folkhälsomyndigheten om att agera snabbt, eftersom generaldirektören blivit tagen på sängen: »Vi måste sköta detta snyggt annars går det inte vägen.« Hon skriver också om hur hon kallats till möte med Tedros Ghebreyesus och Zsuzsanna Jakab på grund av pressmeddelandet, där det framkommer att generaldirektören vill frysa rekryteringsprocessen.

I ett formellt uttalande från pressavdelningen skriver WHO till SvD att orsaken till att Anders Tegnells uppdrag stoppades var att Folkhälsomyndigheten inte föreslagit fler möjliga kandidater.

»Vi informerade Sverige genom Karin Tegmark Wisell den 21 februari och den 8 april att minst tre kandidater krävdes. Medan de första administrativa stegen togs i mars innebar faktum att Folkhälsomyndigheten bara framförde en enda kandidat, att reglerna inte följdes och att en fullständig utvärdering inte kunde göras.«

Den 20 april meddelade Folkhälsomyndigheten slutligen att en överenskommelse med WHO inte kunnat uppnås och att Anders Tegnell i stället kommer jobba kvar på Folkhälsomyndigheten, men med internationella åtaganden.

Läs också:

Ny vändning: Anders Tegnell blir kvar på Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten om Tegnells nya WHO-jobb: »Ett missförstånd«