Så här långt har tre fall av apkoppor bekräftats i Sverige. Det första fallet gäller en person i Region Stockholm och i det andra fallet – som rapporterades i onsdags – rör det sig om en person i Västra Götalandsregionen. Under måndagen uppgav Folkhälsomyndigheten att ytterligare en person i Region Stockholm bekräftats smittad.

Nu meddelar alltså regeringen att Sverige kommer att delta i en planerad upphandling av Imvanex – ett vaccin som från början tagits fram mot smittkoppor, men skyddar även mot apkoppor. Vaccinet är godkänt inom EU.

Det finns också planer på att delta i en planerad upphandling av det antivirala läkemedlet Tecovirimat, som kan användas mot apkoppor.

Folkhälsomyndigheten och Sociastyrelsen ser nu över vilka volymer av vaccin och läkemedel som kan bli aktuellt för Sveriges del.

– EU-gemensamma inköp av vaccin och läkemedel tjänade oss väl under pandemin och kan nu göra det igen, säger socialminister Lena Hallengren (S), i ett pressmeddelande.

Apkoppor är sedan den 20 maj klassificerad som en allmänfarlig sjukdom, vilket innebär att smittskyddsåtgärder som till exempel smittspårning och förhållningsregler kan användas för att begränsa spridningen. Den 25 maj hade totalt 118 fall av apkoppor bekräftats i EU, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.