Försvarsadvokat Björn Hurtig. Arkivbild: Joakim Andersson.

I tingsrättens dom mot Paolo Macchiarini, frikänns kirurgen i stora delar av åtalet som rör operationer med syntetiska luftstrupar på tre patienter. I två av de tre patientfallen frias han helt, och i det tredje får han en villkorlig dom för grovt vållande till kroppsskada. Det kan jämföras med åklagarens yrkande på fem års fängelse, i första hand för grov misshandel, vilket kräver uppsåt.

– Vår utgångspunkt är ju att Paolo är oskyldig. Men vi är i väsentliga delar nöjda med utgången, säger Paolo Macchiarinis försvarsadvokat Björn Hurtig till Läkartidningen.

– Nu ska vi se om, och i så fall hur, vi ska gå vidare. Vi har inte bestämt oss, vi måste läsa domen några gånger och analysera den noggrant.

Han konstaterar att de »vann målet till fem sjättedelar«. Nu ska de överväga om det är värt att överklaga det Paolo Macchiarini fällts för.

– Men vi är i väsentliga delar nöjda så klart, eftersom domen framför allt visar att Paolo Macchiarini inte har agerat med någon form av uppsåt till att skada, utan haft uppsåt att göra rätt, säger Björn Hurtig.

Liksom i de två patientfall där kirurgen friades, ansåg tingsrätten att det förelåg nöd också i det tredje fallet; att patienten opererades med syntetisk luftstrupe som sista utväg. Men i det fallet var utgången av de två tidigare operationerna kända, och den eventuella nyttan stod inte i proportion till riskerna.

– Ytterst är det inte jag som bestämmer om vi ska överklaga. Det är ju Paolo, säger Björn Hurtig.

– Men vi kommer att diskutera det. Vi har haft en snabb briefing och jag har försökt på min bristande engelska förklara vad det här innebär. Nu behöver vi ta en mer djuplodande diskussion och analys för att jag ska kunna ge de rätta råden.

Björn Hurtig har haft flera högprofilmål i domstol. Bland dessa har han exempelvis försvarat den så kallade »kulturprofilen« som dömdes för våldtäkt 2018. Men han tycker att Paolo Macchiarinis fall utmärker sig.

– Jag har haft rätt många mål som varit uppmärksammade. Men förutom kulturprofilen, är nog det här det mål jag haft där min klient varit värst uthängd i medier, säger Björn Hurtig.

Han fortsätter:

– Paolo Macchiarini har fått utstå väldigt mycket, vilket gör att jag är extremt glad att domstolen haft förmågan att stå emot trycket. Men jag är också glad att vi kunnat visa att det åklagaren påstått om uppsåt – att han med flit skadat någon – inte håller. Det är ändå en läkare vi pratar om och de flesta läkarna vill göra gott.

Läs även:

Macchiarini fälls i dag av tingsrätten för vållande till kroppsskada

Åklagaren: Förvånande dom med den bevisningen

Expert: Jag är inte överraskad över domen mot Macchiarini