Anders Lindblom presenterades i början av mars som ny statsepidemiolog efter Anders Tegnell. Han kom då närmast från en tjänst på myndighetens avdelning för smittskydd och hälsoskydd men har tidigare jobbat som smittskyddsläkare i Region Dalarna.

Till en början var uppdraget tänkt att löpa ut den sista juni, men enligt ett pressmeddelande har det nu förlängts året ut.

Anledningen till att det första kontraktet bara skrevs för några månader var enligt generaldirektör Karin Tegmark Wisell den snabba processen kring Anders Tegnells tilltänkta jobb för Världshälsoorganisationen WHO.

– Det gick väldigt fort när Anders Tegnell fick en förfrågan från WHO. Anders Lindblom var anställd för att jobba med andra frågor, även om de var närliggande. Så därför tog jag ett beslut om att uppdraget skulle gälla till halvårsskiftet till att börja med, har hon tidigare sagt i en intervju med SvD.

Något jobb för WHO blev det dock inte för Anders Tegnells del, eftersom ingen överenskommelse med WHO kunnat nås. Han jobbar kvar på myndigheten, men numera som utredare med internationella åtaganden.

Läs också: Ny vändning: Anders Tegnell blir kvar på Folkhälsomyndigheten