EU har tänkt beställa närmare 110 000 doser av vaccin mot apkoppsvirus, som Sverige kommer att få ta del av utifrån folkmängd. Nu ger alltså regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en nationell operativ plan för vaccination, i samverkan med Läkemedelsverket.

Det handlar inte om någon allmän vaccination, utan om möjlig vaccination av vissa individer. Det kan till exempel röra sig om förebyggande vaccination av vissa individer runt ett bekräftat fall.

Totalt har sex fall av apkoppor bekräftats så här långt, enligt Folkhälsomyndigheten. Motsvarande siffra för hela världen är runt 1 600 fall, enligt uppgifter från världshälsoorganisationen WHO. Av dem har 72 personer avlidit till följd av viruset.

Under tisdagen slog WHO:s generaldirektör Thedros Adhanom Ghebreyesus fast att det är dags att ta ställning till om viruset är ett hot mot den globala hälsan. WHO kommer att sammankalla till ett nödlägesmöte nästa torsdag, rapporterar Dagens Nyheter.

Enligt generaldirektören finns det orostecken eftersom viruset bett sig »ovanligt« och drabbat så många som 39 länder så här långt.

Dessutom arbetar WHO med att hitta ett nytt namn – som ska vara »icke-diskriminerande och icke-stigmatiserande« – på viruset och den sjukdom som det orsakar, uppger BBC. Att fortsätta referera till viruset som ett afrikanskt virus är också fel, enligt WHO.