Stefan Krakowski är sommarvärd i P1:s program
Sommar i P1. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

– Jag blev helt överväldigad när jag fick samtalet. Ja… jag blev så rörd att tårarna kom, om jag ska vara helt ärlig. Jag tycker att det är bland det finaste man kan vara med om, berättar Stefan Krakowski om när han fick förfrågan att vara värd för ett program i Sveriges Radios nu 63-åriga program Sommar i P1.

Han är specialistläkare i psykiatri, allmänmedicin och företagshälsovård. Men det är som författare han 2021 blev ordentligt omtalad, inte bara i Sverige, med boken »Incel«, med undertiteln »Om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris«. För boken djupintervjuade han så kallade incelmän, men wallraffade också på en sajt och kom där i kontakt med mer våldsbejakande män under nästan två års tid.

Denna djupdykning i ämnet om män i ofrivilligt celibat är en av del av Stefan Krakowskis program.

– Där tar jag med lyssnarna in i den här världen, både den fredliga och den våldsamma. Jag kommer också lägga till ganska närgångna skildringar som inte kom med i boken, olika möten och konversationer som jag har haft, berättar han.

Den andra delen handlar om hans »extrema irrfärder« rent yrkesmässigt. Det är ett ämne som följt honom i yrkeslivet, och som han berättade om i Läkartidningen för några år sedan i samband med hans memoarer om tiden som kliniskt verksam psykiater och om sin ambition att sadla om till författare.

För trots flera specialiteter, kände han sig en gång i tiden pressad att välja läkaryrket. Det var till stor del för att tillmötesgå sina föräldrars önskan. Och känslan av att inte ha hamnat rätt har funnits med honom länge, och kommer vara en bärande del i programmet.

– Jag berättar ganska detaljerat om det i programmet; hur det blev så och hur jag har kunnat tackla det här som varit ett problem för mig. Det är en stor tveksamhet och en visshet om att jag kanske valde fel, och hur man efter bästa förmåga försöker hantera det.

Han fortsätter:

– Och jag kommer med ett avslöjande om min yrkesmässiga bakgrund, som inte har ett dugg med läkaryrket att göra. Något jag inte berättat i någon intervju, inte den med Läkartidningen heller, säger Stefan Krakowski.

Arbetet med radioprogrammet har pågått nästan dagligen i tre månaders tid. Men Stefan Krakowski berättar att det har varit ett stort hemlighetsmakeri och han har inte kunnat berätta för vänner och bekanta vad han hållit på med.

– Jag har skrivit tre böcker, en mängd olika artiklar och krönikor och så vidare. Men det är något helt annat att skriva ett radiomanus jämfört med att skriva en artikel, en essä eller en bok. Det måste vara tillgängligt på ett helt annat sätt.

Värdarna för Sommar i P1 väljer också musiken i programmet.

– Och musiken är vald med extremt stor omsorg, säger han och skrattar.

I framtiden planerar Stefan Krakowski släppa en ny bok, vilket i nuläget är »lite löst i konturerna«. Därtill finns förhoppningen att skapa en dokumentär om incelmän. Och förutom det har han en podd, där hösten just nu planeras med nya gäster.

Är det någon klinisk vardag i ditt liv också?

– I hösta grad. Just nu befinner jag mig på Nacka sjukhus där jag täcker upp på två slutenvårdsavdelningar. Det är ett heltidsjobb, samtidigt som jag borde sitta hemma och skriva. Siktet har sedan några år tillbaka varit att arbeta halvtid kliniskt och skriva den andra delen, säger Stefan Krakowski.

Totalt 58 personer sommarpratar i P1 i år Bland dessa finns fotbollsmålvakten Hedvig Lindahl, filmregissören och datorspelsutvecklaren Josef Fares, och vaccinforskaren och nyblivna författaren Farshid Jalalvand.

Stefan Krakowskis program sänds den 20 juli.

Läs även:

»Yrkesvalet får inte vara en eftergift för påverkan från familj eller vänner«