Varje onsdag samlas olika deltagare utanför ryska ambassaden i Stockholm för att markera mot Putins krig i Ukraina.

Under onsdagen deltog Läkarförbundets ordförande under den så kallade onsdagsmanifestationen för att stötta Ukraina. 104 dagar har passerat sedan Rysslands invaderade sitt grannland.

– Vi har varit engagerade i frågan på olika sätt. När tiden går är det lätt att det blir vardag. Men det pågår fortfarande ett krig i vårt nära område som påverkar befolkningen och hälso- och sjukvården, sa Sofia Rydgren Stale till Läkartidningen inför sitt tal och tillade:

– Därför känns det viktigt att visa att vi står fast vid vårt fördömande av kriget och visar solidaritet med Ukraina – och så klart även all vårdpersonal som gör heroiska insatser.

Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale utanför Ryska ambassaden i Stockholm. Foto: Marie Ström.

Läkarförbundets ordförande talade tillsammans med ytterligare fyra andra talare i parken utanför den ryska ambassaden som nyligen döptes om till »Fria Ukrainas plats«.

I sitt tal berättade hon att Läkarförbundet på olika sätt hjälper Ukraina. Dels genom att skänka pengar till olika organisationer, dels genom att offentligt gå ut och fördöma Rysslands invasion och uppmana ryska Läkarförbundet att stötta den ryska sjukvårdspersonalens protester mot Putins agerande.

I talet lyfte Sofia Rydgren Stale särskilt fram de ukrainska läkarna och den övriga sjukvårdspersonalens svåra situation. Men även deras mod och handlingskraft.

Hon berättade att 324 sjukhus – varav 14 barnsjukhus – skadats av ryska armén sedan krigets början för tre månader sedan.

– Samtidigt finns det ett ljus i mörkret. Det ukrainska sjukvårdssystemet har visat att det kan ställa om sin verksamhet i en krigssituation. Man har evakuerat akuta patienter till västra delarna av Ukraina och ibland vidare till grannländerna, sa hon och fortsatte:

– Jag vill uttrycka min tacksamhet och stolthet över alla ukrainska läkare och vårdpersonal som dag och natt gör sitt yttersta för att upprätthålla sjukvårdens viktiga funktioner i syfte att vårda och rädda liv.

Läs också:

SLS och SLF skänker 110 000 till medicinska insatser i Ukraina

Svensk-ukrainska läkaren om kriget: »Det var en sådan chock …«