Det var tidigt under torsdagsmorgonen den 2 juni som en stor vattenläcka inträffade i Nyköpings kommun, som fick konsekvensen att både Nyköpings kommun och Oxelösunds kommun var utan vatten.

Det drabbade sjukvården. Under torsdagen tvingades Nyköpings lasarett ställa in all planerad vård som kunde skjutas upp, och födande kvinnor hänvisades till Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Några patienter har också varit tvungna att evakueras från sjukhuset, uppger Magnus Johansson, som är regional sjukvårdsledare, till SVT Sörmland.

Vattnet i Nyköping och Oxelösund kom tillbaka senare under torsdagen, men med olika tryck i kranarna, enligt Nyköpings kommun som även rekommenderade invånarna att koka vattnet innan det används.

Nyköpings lasarett kopplade på nödvattnet och hela sjukhusområdet hade därför viss tillgång till vatten. Men eftersom vattenförsörjningen fortsatt är begränsad och ojämn ställs viss planerad vård in också under fredagen.

– Det är fortfarande ganska låga tryck i våra system så det går inte att bedriva all vård. Hur högt trycket är varierar beroende på var på sjukhuset man befinner sig, och det går till exempel inte att driva all typ av medicinsk apparatur. Det kommer ta ett tag innan vi är tillbaka i normalläge igen, säger Magnus Johansson till SVT Sörmland.

Lasarettet är dock öppet för akut vård samt för mottagningsverksamhet och undersökningar som går att genomföra utan tillgång till normal vattenförsörjning, enligt Region Sörmland. Klockan 9 på fredagsmorgonen kunde även förlossningen i Nyköping öppna på nytt.

Provtagningar ska göras för att se om det finns bakterier i det kommunala vattnet. Det kommer att ta några dagar, säger Kent Nyman, divisionschef vid Nyköping kommun, till P4 Sörmland.