Ramsay Health Care, ägaren av Sveriges största privata vårdföretag Capio, kan vara på väg att köpas upp, som Läkartidningen tidigare har rapporterat. Socialminister Lena Hallengren hyser flera farhågor kring ett eventuellt köp.

– Vi är djupt bekymrade. Vi behöver insyn och demokratisk kontroll över sjukvården. Svenska förtroendevalda kan ställas till svars för vården, det går inte om ägarna sitter i Frankrike, Australien eller Förenade Arabemiraten, säger hon i en intervju med SVT Nyheter.

Regeringen oroas bland annat över hur svenska patientuppgifter påverkas vid ett köp och om sjukhus och vårdcentraler kommer att läggas ner. Särskilt riskabelt anser regeringen att det är när investeraren har koppling till slutna, odemokratiska och antagonistiska stater, enligt ett pressmeddelande. För att få en bättre bild av hur utländskt ägande inom svensk vård och omsorg ser ut har Totalförsvarets forskningsinstitut fått i uppdrag att genomföra en studie om just utländskt ägande och investeringar.

Capio betonar dock att det inte finns något formellt bud från Förenade Arabemiraten, men att det inte finns någon anledning till oro om en affär skulle gå igenom. Företagets kommunikationsdirektör Liza Manestam säger till SVT att man följer lagstiftningen angående patientinformation och att företaget verkar på uppdrag av svenska regioner.

Senast i februari nästa år ska FOI:s regeringsuppdrag redovisas.

Läs också: Möjligt bud på Capios ägare: 140 miljarder